Sojenje v enem največjih primerov korupcije na Hrvaškem se je začelo prejšnji teden, ko so odgovornost za odtujitev najmanj desetih milijonov evrov iz javnih podjetjih in ministrstev prek oglaševalske agencije Fimi media priznali vsi obtoženi razen Sanaderja, HDZ ter bivšega tiskovnega predstavnika vlade in stranke Ratka Mačka.

Barišić se je odločil, da se bo branil z molkom, zato so prejšnji teden začeli brati njegove izjave preiskovalcem ter predvajati posnetke njegovih 19 pričanj na tožilstvu.

''Sanader imel popoln nadzor na denarjem stranke''

Nekdanji tesen Sanaderjev sodelavec je med drugim dejal, da je imel bivši predsednik HDZ absoluten nadzor nad denarjem, ki je prihajal v blagajno stranke, ter da je denar pogosto končal v črnih skladih. Zanje naj bi vedel tudi bivši generalni sekretar HDZ Ivan Jarnjak.

Barišić je ponovil, da je denar osebno nesel Sanaderju. Kot je zatrdil, sta za črni sklad HDZ obstajali dve blagajni - ključ za eno naj bi bil pri računovodji HDZ Branki Pavošević, za drugo pa pri Sanaderju.

Med sojenjem so danes prebrali, da je Barišić vsak mesec v črne sklade stranke priskrbel med 15.000 in 25.000 evrov. Večinoma je šlo za denar, ki so ga javna podjetja in ministrstva nakazala Fimi-medii za fiktivne ali preplačane storitve oglaševanja. Denar je izročil Pavoševićevi, ki je prejšnji teden na sodišču priznala odgovornost za kazniva dejanja iz obtožnice za Fimi-medio.

Med prebranimi Barišićevimi izjavami je tudi tista, ki pravi, da je Sanader plačal 515.000 evrov proustaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu, da ta ne bi pel za druge desničarske stranke med predvolilno kampanjo leta 2007.

Iz črnih skladov naj bi plačali tudi dodatnih 80.000 ali 100.000 evrov pevcu Mišu Kovaču ter 40.000 Nini Badrić za nastope v kampanji HDZ. Badrićeva je sicer letošnja hrvaška predstavnica za pesem Evrovozije.

Med drugim naj bi dva milijona kun (270.000 evrov) za HDZ zbrali tudi pri gradnji večnamenske dvorane Arena Zagreb. Barišić naj bi omenjeni denar izročil Mačku.

Barišić je preiskovalcem natančno opisal, kako so z umazanim denarjem plačali dragoceni avtomobil BMW za Sanaderja, varnostni sistem za njegovo družinsko hišo v Zagrebu, stroške njegovih bratov, Sanaderjeve obleke, stroške za njegove počitnice na ladji in uvoz starinskih avtomobilov bivšemu poslancu HDZ Mariu Zuboviću, sicer velikemu Sanaderjevemu prijatelju.

Zubović je eden tistih, ki je založil svoje premoženje za varščino, da bi se Sanader lahko branil s prostosti.

Sanaderjeva obramba je danes ponovila, da so trditve Barišića neresnične. Tudi Sander je zavrnil navedbe svojega bivšega zvestega sodelavca. "On je počel, kar je počel, ni pa res, da bi mu jaz to naložil. Denarja nisem prejel," je danes dejal Sanader. Očital je sodišču, ker niso predvajali ključnih video posnetkov Barišićevih pričanj, temveč so zgolj prebrali zapisnik iz preiskave.

Ugovore sta imeli tudi obrambi Mačka in HDZ. Ocenili so, da gre za netočno predstavljena in protislovna dejstva, s katerimi skuša Barišić zmanjšati svojo odgovornost in jo preložiti na druge obtožence.

Sojenje se bo nadaljevalo v torek, ko naj bi pričali Pavoševićeva in direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak.

Hrvaška policija je sicer prejšnjo soboto prijela bivšega saborskega poslanca HDZ in znanega zagrebškega podjetnika Stjepana Fiolića zaradi malverzacij z nepremičninami. Čeprav je tožilstvo navedlo zgolj letnice rojstva štirih osumljencev, hrvaški mediji ugibajo, da je prvoobtoženi tudi v tem primeru Sanader. Njegovi odvetniki tega niso želeli potrditi.

Tožilstvo bremeni Fiolića, da je leta 2009 prodal staro stavbo v Zagrebu Hypo Leasingu. To je storil le nekaj tednov pred tem, ko je hrvaška vlada omenjeno poslopje najela za potrebe ministrstva za regionalni razvoj in to za precej višjo ceno od tržne. Na ta način naj bi oškodovali državo za približno 3,5 milijona evrov.

Osumljen je tudi bivši podpredsednik vlade ter bivši kmetijski minister oziroma minister za regionalni razvoj iz vrst HDZ Petar Čobanković, ki je sklenil sporno pogodbo s Hypo Leasingom, potem ko je Sanader prepričal ožji kabinet vlade, da je posel ugoden za vlado. Vladno odločitev je podpisala takratna podpredsednica Jadranka Kosor.

Ministrstvo se ni nikoli preselilo v najeto poslopje, najbolj znan zagrebški mesar Fiolić pa naj bi nekaj dni po podpisu pogodbe na banki dvignil dva milijona evrov.