Breivik je želel danes izpodbijati prvo psihiatrično poročilo, ki ga opredeljuje kot neprištevnega, in se ob tem norčeval iz strokovnjakov, ki so poročilo sestavili, in jih primerjal z norveškimi pravljičarji. Sodišče pa je razpravo o psihiatričnem poročilu zavrnilo, saj bo imel Breivik za to čas naslednji teden.

Breivik je danes spregovoril tudi o tem, zakaj je svoj napad usmeril v norveške državljane. "Muslimani niso krivi, da so jih povabili v to državo. Ne strinjam se z (nacistično teroristično celico) NSU, ki se spravljajo na manjšine, da bi tako odpravili večkulturnost," je Breivik razložil, zakaj je moril pripadnike norveške politične elite.

Cilj je bil ujeti in obglaviti nekdanjo premierko

Kot je pojasnil, je bil njegov prvotni načrt, da napade vladno četrt v norveški prestolnici, sedež laburistične stranke, tretji cilj napada pa bi lahko bila kraljeva palača. Tako je najprej načrtoval, da bo izdelal tri avtomobile bombe. Glede morebitnih ciljev pa je razmišljal o vladni palači stortinget, mestni hiši in stavbi v bližini časnika Aftenposten.

Eden od ciljev je bil tudi ujeti in obglaviti nekdanjo norveško premierko Gro Harlem Brundtland. Kot je dodal, je nameraval vse to posneti in videoposnetek objaviti na svetovnem spletu, poročajo tuje tiskovne agencije. Brundtlandova je poletni tabor laburistične stranke na otoku Utoya v bližini Osla zapustila, še preden je Breivik 22. julija lani po eksploziji bombe v Oslu prispel na otok.

Breivik je, kot je dejal, idejo o obglavljenju Brundtlandove dobil pri teroristični mreži Al Kaida, v isti sapi pa tudi pripomnil, da je "obglavljanje tradicionalna evropska smrtna kazen", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nisem nameraval ubiti 69 ljudi, umoriti sem hotel vse

O kraljevi palači je razmišljal, ker naj bi jo laburistična stranka uporabljala za državne obiske, pri tem pa mu je bilo po njegovih besedah pomembno, da kraljeva družina ne bi utrpela nobene škode. "Sem zagovornik monarhije," je dejal množični morilec in terorist. Proti večkratni eksploziji bombe se je odločil, ko je ugotovil, da je prva stavba "veliko bolj zapletena, kot je mislil," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Cilj ni bil, da bo na Utoyi ubil 69 ljudi. Cilj je bil, da ubijem vse," je dejal Breivik. Razkril je še, da je svoje orožje, s katerim je moril na otoku, poimenoval z imeni iz nordijske mitologije. Polavtomatsko puško je tako poimenoval gungnir, kot se imenuje magična harpuna boga Odina, ki se vrne po vsakem metu, polavtomatska pištola pa je bila mjolner in je ime dobila po kladivu boga vojne Thora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Breivik načrtoval napad na tuje novinarje

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Breivik še razkril, da mu ni uspelo, da bi izdelal več kot eno bombo, zaradi česar je moral izbrati med svojimi potencialnimi cilji. Hkrati se je tudi dodatno odločil, da bo izvedel pokol. "Najbolj privlačen cilj se mi je zdela mednarodna konferenca novinarjev Skup, a zaradi časovne stiske tega napada leta 2011 nisem mogel organizirati," je dejal Breivik. Za naslednji najprimernejši cilj je nato izbral poletni tabor laburističnega podmladka.

Beseda je sicer na današnji obravnavi tekla tudi o Breivikovih "poslovnih načrtih", saj naj bi ustanovil podjetje "za pranje denarja na Bahamih", s katerim bi financiral ultranacionalistične skupine in njihove dejavnosti. Breivik je dejal tudi, da je imel v svoji spalnici dva sefa s 300,000 norveškimi kronami (40,000 evri). Ob tem je dejal, da ni nikoli vzel niti krone državne podpore in se skušal pred sodiščem prikazati kot uspešen podjetnik. Tako je na primer zatrdil, da se nazaj k mami ni preselil zaradi bankrota, temveč je hotel privarčevati denar za izvedbo svojega manifesta.

Streljanja se je učil tudi v video igri

Breivik je nato govoril tudi o svojem igranju video iger, vendar ob tem zatrdil, da to početje ni bilo povezano z napadi. "Nekateri igrajo golf, nekateri jadrajo, jaz pa sem igral Wold of Worldcraft. Ničesar ni imelo z 22. julijem. Takrat sem igral kakšnih 16 ur na dan. Ves dan sem le igral … igral in spal. To so bile moje sanje," je dejal Breivik in ob tem zatrdil, da omenjena video igra ni nasilna.

Dodal je tudi, da je enoletni dopust poleg tega, da bo igral video igre, vzel tudi zaradi priprav na morilski pohod. Dejal je, da si je v tem času tudi zbistril misli, tako da se je odmaknil od vseh svojih prijateljev, da pa je bil v preteklih letih zelo družaben in je hodil tudi na zabave. Ko ga je nato tožilec vprašal, kje je preživel zadnje novo leto pred napadi, pa ga je Breivik obtožil, da se iz njega norčuje. Najprej mu je odgovoril, da je doma igral video igre, vendar se je ob tem vseeno branil, da bi deloval kot samotar, na twitterju objavljajo novinarji, ki spremljajo sojenje v Oslu.

Breivik je veliko igral tudi arkadno video igro Call of Duty, v kateri je vadil streljanje in izhod iz taktično zapletene situacije. Na takšen način naj bi vadil tudi bombni napad pred vlado, dejal pa je, da ni pričakoval, da mu bo napad uspel. Breivik se je vpisal tudi v strelski klub in vadil streljanje v resničnosti, svoje orožje pa je poimenoval z imeni iz nordijske mitologije.

Nemka je trdila, da je Breivikovo dekle

Norveški mediji, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, pa danes poročajo, da so z Norveške izgnali Nemko, ki naj bi bila Breivikova podpornica. Ženska naj bi skušala v ponedeljek, ko se je začelo sojenje Breiviku, priti na sodišče v Oslu in videti Breivika, ob tem pa je zatrjevala, da je Breivikovo dekle. Žensko so nato pridržali in sprožili postopek izgona. Norveško je zapustila v sredo. Nemške oblasti so ob tem sporočile, da je ženska znana nemški policiji. Nemka sama je povedala, da je v Oslo pripotovala v nedeljo iz Stuttgarta.