V skladu z vladnimi načrti naj bi coffee shope preoblikovali v klube, ki bi bili odprti izključno za nizozemske državljane. V te klube bi imeli vstop le člani, ki bi se morali registrirati s posebno izkaznico, vsak klub pa bi lahko imel največ 2000 članov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Na jugu države, kjer naj bi bile težave zaradi prodaje marihuane najbolj pereče, naj bi novo stanje vzpostavili že 1. maja, po vsej Nizozemski pa 1. januarja 2013. Za zdaj ni jasno, ali bo vladna odločitev obveljala tudi v Amsterdamu, katerega coffee shopi so eden glavnih magnetov za turiste.

To mesto je namreč odločitvi odločno nasprotovalo, njegov župan Eberhard van der Laan pa želi na pogajanjih z ministrom za pravosodje Ivom Opsteltnom doseči razumen kompromis.

Težave z "mamilarskimi turisti"

Namen nizozemske vlade naj bi bil predvsem obvladati težave, ki jih državi povzročajo "mamilarski turisti". Gre za tujce, ki na Nizozemskem kupujejo marihuano in jo nato preprodajajo v sosednjih državah. A po mnenju lastnikov coffee shopov, ki so se danes obrnili na okrožno sodišče v Haagu, je tovrstna utemeljitev "očitno diskriminatorna".

Sodišče bo v primeru predvidoma razsodilo 27. aprila. Lastniki cofee shopov v Maastrichtu so že napovedali, da razsodbe, če ne bo šla v njihovo korist, ne nameravajo spoštovati. S tem bi vlado prisilili, da enega izmed njih postavi pred sodišče, kar bi nato predstavljajo precedenčen primer.

Sicer pa je več študij pokazalo, da bi prepoved coffee shopov privedla do preprodaje marihuane na ulicah in povečanja manjših kaznivih dejanj, prav to pa je bil v 70. letih minulega stoletja razlog, da so na Nizozemskem uvedli do mehkih drog strpno politiko.