Kitajski zunanji minister Yang Jiechi je po današnjih pogovorih s sirskim kolegom Mualemom dejal, da mu je ta zagotovil, da bo Sirija še naprej spoštovala prekinitev ognja in bo umaknila svoje sile. Mualem je v Pekingu tudi obljubil, da bo Damask še naprej sodeloval z mednarodnimi opazovalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je danes v Moskvi sirske upornike pozval, naj ne rušijo Annanovega mirovnega načrta. Dejal je, da so prejeli poročila, da uporniški borci zlorabljajo status beguncev v Turčiji ter skušajo v Siriji izzvati incidente, ki bi vodili v propad mirovnega načrta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sirske sile medtem obstreljujejo položaje upornikov v Homsu. Po navedbah opazovalcev, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, so ostrostrelci v torek v tem mestu ubili šest civilistov, po vsej državi pa najmanj 15. O nasilju so med drugim v torek poročali iz province Idlib ob meji s Turčijo in iz province Dara južno od Damaska.

Vodja šestčlanske predhodnice opazovalne misije ZN, ki je v Damask prispela v nedeljo, Maročan Ahmed Himmiche, je dejal, da bo misija v prizadevanjih za utrditev krhkega premirja ukrepala postopoma. "To je težka misija, ki zahteva veliko načrtovanja in usklajevanja," je novinarjem dejal v torek. Dodal je, da bo to verjetno ena najtežjih misij v zgodovini ZN.

Predhodnica naj bi vzpostavila sedež misije in pripravila postopke za preverjanje spoštovanja prekinitve ognja, ki je med stranema v Siriji po 13 mesecih nasilja načeloma začela veljati minuli četrtek. Skupina opazovalcev ZN naj bi na koncu štela 30 članov. O širši misiji za nadzor prekinitve ognja, ki naj bi jo sestavljalo okoli 200 opazovalcev, pa bo Varnostni svet ZN odločal, če bo prekinitev ognja v Siriji obveljala.

Predstavnik sirskega režima je danes zatrdil, da bodo v prihodnjih dveh dneh podpisali sporazum, ki bo opazovalcem ZN omogočil nadzorovanje premirja. Pogovore s predhodnico pa je označil za "konstruktivne in dobre".

V Parizu se je sicer v torek sešla mednarodna delovna skupina za sankcije. Njeni člani so se strinjali, da je treba na sirski režim izvajati pritisk, da bo popolnoma spoštoval svoje obveznosti v zvezi z Annanovim načrtom.

Sankcije proti sirskemu režimu naj bi vključevale prepoved potovanja in zamrznitev premoženja predstavnikov režima, prepoved uvoza fosilnih goriv iz Sirije, prepoved investicij v sirsko infrastrukturo, embargo na prodajo orožja sirskemu režimu, poslabšanje diplomatskih odnosov z Damaskom in omejitev izvoza izdelkov, ki se jih lahko uporabi v vojaške namene. Skupina se je še dogovorila, da se bo naslednjič sešla prihodnji mesec v Washingtonu.

V četrtek pa naj bi se v francoski prestolnici po navedbah neimenovanega vira v francoski vladi sešli zunanji ministri več držav, med njimi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki bodo govorili o tem, kako okrepiti pritisk na režim v Damasku. Srečanje bo potekalo na povabilo francoskega zunanjega ministra Alaina Juppeja, kdo natančno se ga bo udeležil, pa še ni jasno.