Annan, ki ga v Dohi spremlja njegov namestnik Naser al Kidva, se bo z zunanjimi ministri držav Arabske lige pogovarjal o nadaljnji strategiji za Sirijo, potem ko je minuli četrtek začela veljati prekinitev nasilja, v državo pa je v nedeljo pripotovala šestčlanska predhodnica opazovalne misije Združenih narodov.

Naloga slednje je priprava terena za prihod skupine 30 neoboroženih vojaških opazovalcev, ki bodo nadzirali prekinitev spopadov v Siriji. Prihod skupine je minuli konec tedna potrdil Varnostni svet ZN, saj sta na to pristali tudi Rusija in Kitajska, ki sta pred tem z vetom preprečili sprejetje dveh resolucij o Siriji.

Vodja šestčlanske predhodnice, Maročan Ahmed Himmiche, je sicer v torek priznal, da bo delo opazovalcev "težko". Katarski emir, šejk Hamad bin Kalifa al Tani, je medtem dejal, da je možnost uspeha Annanovega mirovnega načrta le triodstotna.

Mirovni načrt nekdanjega generalnega sekretarja Annana poleg prekinitve ognja predvideva tudi dostop humanitarne pomoči do tistih, ki jo potrebujejo, izpustitev političnih zapornikov, prihod in svobodno gibanje novinarjev po Siriji. Poleg tega bi moral režim dosledno spoštovati pravice Sircev do združevanja in mirnih demonstracij ter si prizadevati za začetek političnega dialoga.