Severnokorejsko zunanje ministrstvo je v izjavi zapisalo, da "odločno zavrača nepravično dejanje Varnostnega sveta ZN, ki poskuša poteptati legitimno pravico Severne Koreje do izstrelitve satelita".

Varnostni svet ZN je v ponedeljek v predsedniški izjavi obsodil petkov neuspešen poskus izstrelitve rakete v Severni Koreji in napovedal dodatne ukrepe proti Pjongjangu, če bo izvedel jedrski poskus.

Severna Koreja vztraja, da naj bi raketa v orbito ponesla vremenski satelit, medtem ko so ZDA in njene zaveznice trdile, da je šlo za preizkus rakete dolgega dosega.

Pjongjang je danes še napovedal, da bo "razširil in okrepil" svoj vesoljski program ter nadaljeval z izstrelitvami raket, ki bodo v vesolje ponesle satelite, "nujne za gospodarski razvoj države", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je Washington obtožil, da je prekršil februarja sklenjen dogovor, v skladu s katerim je Severni Koreji obljubil pomoč v hrani v zameno za zamrznitev bogatenja urana ter ustavitev jedrskih in raketnih poskusov. ZDA so po petkovi izstrelitvi rakete dogovor odpovedale.