Kot je sporočil glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat, sta se tako v Jeruzalem namesto Fajada odpravila on sam in palestinski predstavnik za varnostna vprašanja Madžed Faradž. Pri tem pa Erekat ni pojasnil razloga za odsotnost palestinskega premiera.

Že pred srečanjem, ki naj bi po poročanju ameriške tiskovne agencije AP predstavljajo zadnji poskus za rešitev mirovnih pogajanj pred jesenskimi volitvami v ZDA, sta tako izraelska kot palestinska stran skušali znižati pričakovanja.

Fajad naj bi sicer Netanjahuju predal pismo palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, v katerem je slednji postavil zahteve za obnovitev mirovnih pogajanj. Izraelski premier je dal vedeti, da bo pismo sprejel od kogarkoli, ki bo prispel v Jeruzalem.

Pismo sta mu nato izročila Erekat in Faradž. Izraelska stran je po srečanju, ki je trajalo slabo uro, sporočila le, da so "Izrael in palestinske oblasti zavezani, da bodo dosegli mir ter da bo Netanjahu odgovor na Abasovo poslanico palestinskemu voditelju posredoval v dveh tednih.

Erekat je po srečanju za francosko tiskovno agencijo AFP izrazil zadovoljstvo nad sestankom z izraelskim premierom in dejal, da je bilo srečanje "resno".

Abas naj bi v pismu glede na informacije AP zahteval, naj Izrael zamrzne vso gradnjo judovskih naselbin na palestinski zemlji in pristane na meje izpred šestdnevne vojne leta 1967 kot temelju za meje prihodnje države Palestine. Pri tem naj bi pismo govorilo tudi o morebitnih spremembah, za katere bi se strani dogovorili sporazumno.

Palestinski predsednik naj bi v pismu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med drugim tudi zapisal, da so dejanja Izraela palestinskim oblastem odvzele vsak smisel, zaradi česar so nastale razmere, ki se ne smejo več nadaljevati.

Če pa se bodo nadaljevale, Palestinci ne bodo več mogli spoštovati svojih zavez, naj bi še zapisal Abas. Pri tem naj bi se skliceval na dogovore, sklenjene z Izraelom po mirovnih sporazumih iz Osla leta 1993, na podlagi katerih so bile leto dni kasneje oblikovane palestinske oblasti.

Srečanje Fajada z Netanjahujem bi bil prvi sestanek sprtih strani na tako visoki ravni, odkar je mirovni proces, katerega cilj je vzpostavitev dveh držav - Izraela in Palestine, ki bi v miru živeli druga ob drugi, zaradi nadaljevanje izraelske gradnje na Zahodnem bregu pred skoraj dvema letoma zašel v slepo ulico.

Sicer pa tudi Netanjahu pripravlja pismo Abasu, ki ga bo slednjemu v prihodnjih tednih predal glavni izraelski pogajalec Jicak Molčo. Netanjahu bo v pismu najverjetneje zahteval obnovitev mirovnih pogajanj brez predpogojev.