V izraelskih zaporih je trenutno okoli 4700 palestinskih zapornikov, večina med njimi zaradi kršitev varnostnih prestopkov, kažejo podatki palestinskega ministrstva za zadeve zapornikov.

Večina zapornikov čaka na sojenje ali so že bili obsojeni, 319 pa prestaja t. i. administrativni zapor. Gre za ukrep, ki izhaja še iz časov britanske nadvlade in ki omogoča neomejeno zadrževanje osumljencev za zapahi. Med zaprtimi je po palestinskih podatkih tudi 185 mladoletnikov.

Število palestinskih zapornikov je občutno upadlo lani. Takrat je Izrael v zameno za osvoboditev ugrabljenega izraelskega vojaka Gilada Šalita izpustil 1027 zaprtih Palestincev.

Od šestdnevne vojne leta 1967, v kateri je Izrael okupiral vzhodni Jeruzalem, Zahodni breg in Gazo, je izraelska vojska po palestinskih podatkih zaprla okoli 700.000 Palestincev, kar predstavlja približno 20 odstotkov celotne populacije.

Palestinci tako na današnji dan obeležujejo dan palestinskega zapornika. Na 4700 zaprtih bratov se bodo spomnili s shodi tako na Zahodnem bregu in v Gazi. Bo pa današnji dan še posebej simboličen, saj bo Izrael predvidoma izpustil pripadnika palestinskega gibanja Islamski džihad Kaderja Adnana, ki je v protest, ker so ga zadrževali brez obtožnice, gladovno stavkal rekordnih 66 dni. Med Palestinci zaradi tega Adnan uživa status narodnega junaka.