VS ZN je v predsedniški izjavi, ki jo je podprlo vseh 15 držav članic, med njimi Kitajska, od Severne Koreje zahteval, da se odpove kakršnimkoli nadaljnjim izstrelitvam raket ter prekine vse aktivnosti, povezane z njenim jedrskim programom, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Obenem so dodali, da je petkova, sicer neuspešna izstrelitev "povzročila globoko zaskrbljenost v regiji". Izstrelitev so označili za "resno kršitev" dveh resolucij ZN o Severni Koreji.

VS ZN je hkrati odredil uvrstitev novih entitet na seznam, ki ga je pripravil svet za sankcije po jedrskih poskusih Severne Koreje leta 2006 in 2009, poroča francoska tiskovna agencija AFP. VS ZN je svetu za sankcije tudi odredil, naj ponovno pregleda seznam posameznikov in severnokorejskih podjetij, proti katerim so bile uvedene mednarodne sankcije.

Severna Koreja je minuli petek poskušala izstreliti nosilno raketo z opazovalnim satelitom, a je kmalu po izstrelitvi raketa padla v morje. Pjongjang je raketo izstrelil kljub predhodnim mednarodnim obsodbam in zatrjeval, da gre v celoti za miroljubno rabo.

Pjongjang je sicer danes napovedal, da si bo prizadeval za izstrelitev nove, večje rakete v okviru svojega petletnega vesoljskega programa.