Sveti oče je svoj praznik pričel z mašo v Pavlinski kapeli v vatikanski Apostolski palači, ki se je je udeležil tudi njegov brat, 88-letni Georg Ratzinger, ki je papežev najtesnejši še živeči sorodnik.

Nemški poglavar Rimskokatoliške cerkve je svojim najtesnejšim sodelavcem dejal, da si ne želi velikih praznovanj, temveč bi imel raje "družinsko praznovanje".

Kljub starosti in vse bolj očitni šibkosti je Benedikt XVI. doslej zavračal vsakršna ugibanja o morebitnem odstopu. Vernike je v nedeljo pozval k molitvi in moči, da bo lahko izpolnil misijo, ki mu jo je poveril Bog, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Federica Lombardija je Benedikt XVI. utrujen toliko kot vsak moški njegove starosti.

Papež je sicer ob rojstnem dnevu prejel številne čestitke z vsega sveta. Med drugim so mu lepe želje izrekli nemška kanclerka Angela Merkel, britanska kraljica Elizabeta II. in italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je prejel tudi prav posebno darilo, in sicer zbirko 20 esejev znanih Nemcev. Med njimi je tudi prispevek legendarnega nogometaša Franza Beckenbauerja, ki se spominja srečanja s papežem nekaj mesecev, preden je Nemčija leta 2006 gostila svetovno nogometno prvenstvo.

V prihodnjih dneh bo Benedikt XVI. obeležil še dva dogodka. V četrtek bo namreč minilo sedem let od njegove izvolitve za papeža, 24. aprila pa bo obletnica začetka njegovega pontifikata, poroča AP.