V govoru, ki ga je objavil strankarski časopis Qiushi, je kitajski premier napovedal, da bo svojo zadnje leto na oblasti posvetil boju proti razbohoteni korupciji v partiji, na vodilne položaje pa namerava imenovati "nepodkupljive sile".

Wen se je tokrat oglasil v zvezi z odstavitvijo karizmatičnega voditelja 62-letnega Bo Xilaija, ki se mu je obetal vzpon v sam vrh odločanja na Kitajskem, nedavno pa so ga odstavili iz vplivnega politbiroja. Že marca so ga odstavili s položaja šefa mestnega območja Chongqing. V nemilost je padel, ker naj bi skušal njegov tesen sodelavec prebegniti v ZDA.

Bojeva desna roka Wang Lijun se je februarja v paniki zatekel na ameriški konzulat in zaprosil za azil. Dejal je, da mu grozijo s smrtjo, po prihodu na konzulat pa naj bi razkril številne informacije v povezavi s svojim nekdanjim šefom.

Kmalu po Bojevi odstavitvi so aretirali njegovo soprogo Gu Kailai, ki je osumljena umora britanskega poslovneža Neil Heywooda. 41-letni Britanec je pripadal najožjemu krogu družine, pogosto pa naj bi se v zvezi s poslovnimi zadevami sporekel z Gu Kailai, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska bo okrepila cenzuro na svetovnem spletu

Zaradi primera Bo Xilai se je Kitajska sicer odločila, da bo okrepila cenzuro na svetovnem spletu. Kitajske oblasti so tako ukinile številne spletne strani, zbrisale več deset tisoč mikroblogov in celo zaprle nekaj ljudi, ker naj bi v povezavi z afero širili lažne informacije. A na kitajskem Weibosu, ki je podoben Twitterju, še vedno krožijo številna ugibanja v povezavi z afero, ki je po navedbah AFP vredna hollywoodskega trilerja.

Kitajska vlada je sicer pred dnevi obvestila Veliko Britanijo in ZDA, da poteka preiskava v zvezi z umorom britanskega poslovneža, britansko zunanje ministrstvo pa je nedavno sporočilo, da so zadovoljni, da so na Kitajskem začeli preiskavo. Britanski časnik Daily Mail je ob tem tudi poročal, da naj bi Heywoodova soproga, Wang Lulu, minuli petek obiskala britansko veleposlaništvo v Pekingu in naj bi zaprosila za vizum, da bi lahko skupaj z otroki obiskala Veliko Britanijo.

Bo Xilai je sin revolucionarja Bo Yiboja, ki je nekoč pripadal "osmerici nesmrtnih", kitajski vladajoči eliti. Vse do izbruha afere je imel Bo Xilai dobre možnosti, da po načrtovani menjavi oblasti jeseni letos zasede enega od najvišjih vodilnih položajev.

ZDA zahtevajo, da Kitajska izpusti borko za človekove pravice in soproga

Kot poroča dpa, je Bo Xilai s svojo "rdečo" kampanjo v 30-milijonski metropoli veljal za pripadnika "nove levice" v partiji, ki nasprotuje tržnousmerjenim reformam.

Veleposlanik ZDA na Kitajskem Gary Locke pa se je danes obrnil na Peking tudi z zahtevo, da kitajske oblasti iz zapora izpustijo borko za človekove pravice Ni Yulan in njenega soproga ter odpravijo hišni pripor za njuno hčerko. Evropska unija je njeno izpustitev zahtevala takoj po obsodbi.

Sodišče v Pekingu je Ni in njenega soproga Dong Jiqina minuli teden zaradi "povzročanja težav" obsodilo na dve leti in osem mesecev oziroma dve leti zapora. Za Ni, ki je na invalidskem vozičku od leta 2002, domnevno od takrat, ko so jo pretepli policaji, je to že tretja zaporna kazen po letu 2002.

Ni in Donga so aretirali aprila lani med množičnimi aretacijami oporečnikov, ki so po spletu pozivali k protestom po vzoru arabskih držav.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Weimin danes ni želel neposredno komentirati zahteve EU in ZDA. Dejal je le, da "upa, da bodo dotične države spoštovale suverenost kitajskega pravosodja".