Predhodnica naj bi vzpostavila sedež misije in pripravila postopke za preverjanje spoštovanja prekinitve ognja, ki je med stranema v Siriji po 13 mesecih nasilja načeloma začela veljati minuli četrtek.

Sirija je danes prihod opazovalcev pozdravila in izrazila upanje, da bodo ti priče "zločinom, ki jih v državi izvajajo oborožene teroristične skupine", poroča sirska tiskovna agencija Sana.

S terena medtem poročajo o nadaljevanju nasilja. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so sile sirskega predsednika Bašarja al Asada v nedeljo ubile pet civilistov, od tega tri v Homsu, ki je bil v nedeljo tarča najbolj silovitega obstreljevana od začetka prekinitve ognja.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je zato v nedeljo izrazil veliko zaskrbljenost zaradi razmer v Siriji. Kot je poudaril, je sirska vlada "bombardirala Homs in druga mesta, prišlo je tudi do civilnih žrtev". Pred prihodom mednarodnih opazovalcev je izpostavil pomen tega, da sirska vlada sprejme vse potrebne ukrepe za ohranitev prekinitve ognja, poroča AFP.

O nasilju iz Sirije poročajo tudi danes. V mestu Hama naj bi tako vladne sile streljale na avtomobil in pri tem ustrelile dva civilista, o spopadih med silami, zvestimi al Asadu, in uporniki, poročajo tudi iz Idliba, v mestu Homs pa se po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice nadaljuje obstreljevanje.

Predhodnici šestih opazovalcev ZN, ki bodo nadzirali prekinitev ognja, naj bi se v kratkem pridružili še ostali iz regije in drugod, tako da bo skupina štela predvidenih 30 članov. O širši misiji za nadzor premirja, ki naj bi štela okoli 200 opazovalcev, pa bo Varnostni svet ZN odločal, če bo premirje v Siriji obveljalo.

VS ZN je v soboto soglasno potrdil resolucijo za napotitev 30 neoboroženih vojaških opazovalcev v Sirijo. Vseh 15 članic VS ZN je podprlo resolucijo, ki poziva sprte strani, naj takoj prenehajo z uporabo sile ter k izvajanju mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon naj bi VS ZN o izvajanju resolucije poročal do četrtka.