Po navedbah opazovalcev so bili v soboto v Homsu kljub prekinitvi ognja ubiti trije civilisti, po vsej državi pa 14. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je v soboto v Ženevi povedal, da je zaradi nasilja v Siriji domove zapustilo najmanj milijon ljudi.

Ban je napovedal, da bo prihodnji teden v Ženevi srečanje, na katerem bodo pristojne službe ZN začele priprave na pomoč sirskim beguncem. Samo znotraj Sirije je na begu najmanj milijon ljudi, številni pa so se zatekli v sosednje države, posebej Turčijo.

VS ZN je v soboto soglasno potrdil resolucijo za napotitev skupine 30 neoboroženih vojaških opazovalcev v Sirijo, kjer bodo nadzorovali izvajanje prekinitve ognja. Vseh 15 članic VS, tudi Rusija in Kitajska, je podprlo resolucijo, ki poziva vse sprte strani v Siriji - tako sile predsednika Bašarja al Asada kot opozicijo - naj takoj prenehajo z uporabo sile ter k izvajanju mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana.

Uresničevanje tega načrta naj bi takoj začela preverjati skupina 30 neoboroženih vojaških opazovalcev, ki naj bi stopila v stik s sprtima stranema ter "poročala o izvajanju popolne prekinitve oboroženega nasilja v vseh oblikah in s strani vseh vpletenih strani".

Napotitev te predhodnice mednarodnih opazovalcev je prvi korak za nadzor krhkega premirja med sprtima stranema v Siriji, ki je po 13 mesecih nasilja začelo veljati v četrtek. Skupina 30 opazovalcev naj bi v Sirijo odpotovala že prihodnji teden.