Gostitelj, kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos, je tako dejal, da bi bilo nesprejemljivo, če se Kuba ne bi mogla udeležiti prihodnjega srečanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina latinskoameriških držav, kjer je na oblasti levica, je tako v soboto napovedala, da se ne bodo več udeleževale vrhunskih srečanj OAS, če Kuba nanje ne bo povabljena. V skupini so združene Bolivija, Venezuela, Ekvador, Nikaragva, Antigua in Barbuda ter St. Vincent in Grenadini. Obenem so zahtevale takojšnjo odpravo polstoletnega ameriškega embarga Kube.

"Izolacija in indiferentnost sta pokazali svojo neučinkovitost. V današnjem svetu ni opravičila za takšne anahronizme," je poudaril kolumbijski predsednik Santos. Ekvadorski predsednik Rafael Correa pa že tokratni vrh zaradi izključitve Kube bojkotira.

Ameriški predsednik Obama se je pred začetkom vrha v Cartageni udeležil gospodarskega foruma, na katerem je sodelovala tudi brazilska predsednica Dilma Roussef. Ta je ZDA pozvala, naj Latinsko Ameriko obravnavajo kot enakopravno.

Obama ji je odgovoril, da "se mediji pogosto osredotočajo na nesoglasja, ki včasih segajo v čas, ko se sam sploh še nisem rodil ..." "To ni svet, v katerem danes živimo. Upam, da bomo vsi prepoznali ogromne priložnosti, ki jih imamo," je dodal.

Več voditeljev latinskoameriški držav je v Cartageni razpravljalo tudi prednostih in slabostih morebitne legalizacije mamil. Ob robu vrha so tako rgovorili o predlogu Gvatemale, da bi legalizirali ulično uporabo mamil, a niso uspeli doseči soglasja, poroča AFP.