V skladu z načrtom imata zdaj obe strani 48 ur časa za vzpostavitev popolnega premirja, temu pa naj bi sledila implementacija šestih točk Annanovega mirovnega načrta za Sirijo.

A sirski režim je že v nedeljo sporočil, da želi pred popolnim umikom vojske pisna zagotovila opozicijskih skupin, da bodo položile orožje, zato številni dvomijo v uresničitev načrta, čeprav je sirski predsednik Bašar al Asad nanj pristal. Poleg tega so se v zadnjih dneh še okrepili napadi režimskih sil.

O napadih iz Sirije poročajo tudi danes, in sicer predvsem iz pokrajin Hama in Homs, sirske sile pa obstreljujejo tudi predmestje tretjega največjega mesta Alep, poročajo tuje tiskovne agencije.

Samo v zadnjem koncu tedna 180 mrtvih

Po podatkih sirskega Observatorija za človekove pravice je bilo v napadih v ponedeljek ubitih najmanj 105 ljudi, konec minulega tedna pa 180.

Spopadi v Siriji pa se širijo tudi čez državne meje. Sirska vojska je v ponedeljek streljala na begunsko tabirišče v Turčiji, kjer sta bili ubiti dve osebi, v Libanonu pa je bil ubit snemalec. Turčija je sicer od začetka spopadov čez svoje meje sprejela že več kot 24.000 beguncev.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je akcijo sirske vojske na turških tleh danes označil za "jasno kršitev" meje med državama ter napovedal sprejetje ustreznih ukrepov, pri čemer podrobnosti ni pojasnil.

Francozi navedbe sirske vlade označili za laž

Sirski zunanji minister Valid Mualem je po srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v Moskvi danes dejal, da je sirska vlada začela umikati svoje vojaške sile iz nekaterih sirskih mest, kot to predvideva načrt posebnega odposlanca Arabske lige in ZN Kofija Annana. Rusija pa je izrazila pripravljenost, da pošlje svoje opazovalce v Sirijo.

"Ruskemu kolegu sem povedal, katere ukrepe je sprejela Sirija, da pokaže svojo dobro voljo za izvedbo mirovnega načrta Kofija Annana. Vojaške enote smo že umaknili iz različnih sirskih provinc," je dejal Mualem po srečanju z Lavrovom. Kot je še dodal, bi morala prekinitev ognja potekati istočasno z namestitvijo mednarodne opazovalne misije, poroča ameriška francoska agencija AFP.

Nasprotno pa so predstavniki tamkajšnje opozicije pred tem sporočili, da se režimska vojska še ni umaknila in da se napadi nadaljujejo. Da sirski režim ne uresničuje Annanovega načrta in se vojska ne umika, so prepričani tudi v Franciji. Tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva je trditev, da se je vojska začela umikati iz mest, označil za "očitno laž" ter poudaril, da takšno ravnanje Damaska terja odziv mednarodne skupnosti.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem po srečanju s sirskim zunanjim ministrom pozval sirsko vojaško in politično opozicijo ter države, ki "imajo vpliv nanjo", naj izkoristijo svojo moč za uveljavitev prekinitve ognja. Obenem je Lavrov dejal, da bi sirska vlada "lahko bila aktivnejša in odločnejša" pri izvedbi mirovnega načrta.

Lavrov je hkrati izrazil pripravljenost Rusije, da v Sirijo pošlje svoje opazovalce, ki naj bi pomagali misiji ZN na terenu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Ključna zadeva za uspeh posebnega odposlanca za Sirijo Kofija Annana je namestitev mednarodnih opazovalcev," je poudaril Lavrov.