Valenčič Pelikanova, ki bi se ji mandat iztekel prihodnje leto, v skladu s sklepom v Trstu ostaja do 1. julija. Dolgoletna diplomatka je bila generalna konzulka v Trstu dvakrat, in sicer med letoma 1995 in 1999, drugič pa je bila na položaj imenovana julija 2009.

Zunanji minister Karl Erjavec je dan po odločitvi vlade pojasnil, da so bile razlog za predčasno razrešitev Valenčič Pelikanove "delovne potrebe". Ni pa želel komentirati ugibanj, da naj bi bil kandidat za ta položaj bivši zunanji minister Dimitrij Rupel.

Dimitrij Rupel naj bi želel postati generalni konzul v Trstu

Mediji so tudi poročali, da naj bi vlada do začetka poletja izvedla vse postopke za imenovanje novega konzula, neuradnih informacij, da naj bi vlada na ta položaj imenovala Rupla, pa na vladi niso potrdili. Tudi Rupel govoric ni hotel komentirati.

V današnjem uradnem listu je sicer objavljen tudi ukaz predsednika republike Danila Türka o odpoklicu veleposlanika v Makedoniji Alaina Briana Berganta z 31. julijem 2012 ter ukaz o postavitvi novega veleposlanika v Makedoniji Branka Rakovca.