Od letošnje jeseni dalje Kanadska Kraljeva Mitnica ne bo več distribuirala penijev, jih bodo pa uporabniki še lahko uporabljali za plačila. Tako se je odločila vlada v skladu s proračunom za leto 2012, ki je peni poimenoval kar ''breme ekonomiji''.

''Vlado stane 1,6 centa, da proizvede 1 cent,'' navaja proračun. Tako bo vlada na leto, sledeč proračunu, prihranila kar 11 milijonov.

Kanadčanov ukinitve niti ne moti preveč, saj velika večina ljudi meni, da je cent bolj neumnost kot pa uporabna stvar. Skrbi pa ukinitev centa nekatere trgovce. ''Nekaj kar stane 7,99 dolarjev, je videti ceneje, kot nekaj kar stane 8 evrov,'' je dejala predstavnica ene od trgovin.

Kot je še zapisano v proračunu, morajo trgovci počasi začeti zaokroževati cene, s tem ko se peni počasi začne umikati iz trga. Cene morajo biti zaokrožene navzgor ali navzdol na pet centov, seveda pravično in transparentno.

Je pa proračun tudi dobrodelen, saj prosi ljudi, naj cente podarijo v dobrodelne namene, pa če tudi jih vržejo v vodnjak želja. V Kanadskem parku Sherway Gardens namreč stojijo fontane želja, v katere ljudje mečejo denar za želje. Denar, ki ga iz vodnjakov poberejo, gre v dobrodelne namene.