Več manjših krajev in vasi na Madžarskem zaradi finančnih težav ni bilo več zmožnih vzdrževati šol, zato so jih dali v upravljanje verskim institucijam - najpogosteje Katoliški cerkvi.

Po podatkih ministrstva za državne vire, ki je pristojno tudi za izobraževanje, je lani skoraj 80 od več kot 4300 šol dobilo novega upravitelja. Število šol, ki jih upravlja Katoliška cerkev, se je povečalo za 20 odstotkov, Evangeličanska cerkev je zabeležila 13-odstotno povečanje, kalvinisti pa 10-odstotno.

Šolanje ostaja brezplačno, vendar morajo učenci po novem obvezno hoditi k verouku, pouk pa poteka v skladu s krščanskimi vrednotami.

Ponedeljek se začne z mašo

"Vsak ponedeljek začnemo z mašo: otroci tiho molijo in poslušajo stihe iz Svetega pisma," je povedala Katalin Kalina, pomočnica ravnatelja na šoli Szethlo Gabor v 18. budimpeškem okrožju, ki so jo lani ob začetku šolskega leta prevzeli evangeličani.

Lokalne oblasti trdijo, da upravljanja šol niso prepustile zgolj iz finančnih razlogov, temveč tudi da bi otrokom zagotovile boljše izobraževanje.

S to rešitvijo pa niso zadovoljni vsi. "Malo mojih prijateljev hodi na to šolo," je povedal 19-letni Adam, ki obiskuje drugo šolo v četrti. "Zelo nezadovoljni so, ker se Cerkev vmešava v pouk," je dodal.

"To šolo obiskujejo tudi judje in Arabci," pa pravi 19-letni Istvan Varga. "To, v kar nekdo verjame in veruje, bi moralo biti zasebno, to je stvar vsakega posameznika. Ne moreš prisiliti 18-letnika, da verjame v Boga, če tega noče," je pristavil.

Rezultati raziskave o kršenju pravic otrok še niso znani

V Budimpešti zamenjava šole ni nobena težava, drugače pa je v manjših krajih in šolah, kjer imajo starši in otroci na voljo le eno šolo. Ombudsman za šolstvo Lajos Aary-Tamas je lani sprožil preiskavo, ali so v šolah, ki so jih prevzele verske ustanove, kršene pravice otrok do posvetnega izobraževanja. Ugotovitve preiskave še niso znane, še poroča AFP.