Demokrat Bobby Rush je poudarjal, da se mora rasno profiliranje v ZDA končati, predsedujoči, republikanec Greg Harper iz Mississippija pa je začel energično udarjati s kladivom in nato poklical kongresnega policista, ki je Rusha pospremil z govorniškega odra. Rush je namreč kršil pravilo, ki med nastopi v kongresu prepoveduje pokrivala.

To je bil le eden od vrste dogodkov po vseh ZDA v zvezi s 17-letnim Martinom Trayvonom, ki ga je 26. februarja v predmestju Orlanda na Floridi ustrelil 28-letni varnostnik George Zimmerman. Neoboroženi Martin je hodil po zagrajenem naselju v kraju Sanford, oblečen v jopič s kapuco, zaradi česar naj bi se belemu Zimmermanu v kombinaciji s črno barvo kože zazdel sumljiv.

Zimmerman ga je ustrelil, a ga policija ni aretirala, ker ima Florida zakon, ki dovoljuje tovrstne usmrtitve, če se človek počuti ogroženega in še posebej, če ni prič, ki bi trdile nasprotno. Zimmerman je policistom na zaslišanju povedal, da ga je Trayvon Martin udaril v nos in mu zabijal glavo v pločnik ter mu skušal vzeti pištolo.

Za temnopolte Američane ni nobenega dvoma, da Zimmerman laže, in prepričani so, da je mrtev, ker je bil temnopolt.

V Sanfordu se nadaljujejo demonstracije, prav tako drugod po ZDA. V New Yorku so demonstrirali celo mestni svetniki, po svetovnem spletu se zbirajo podpisi, v torek pa sta preiskavo in aretacijo Zimmermana v kongresu zahtevala tudi starša pokojnega Tracy Martin in Sybrina Fulton.

Jopiči s kapuco so postali izjemno priljubljeni, saj z njimi izkazujejo solidarnost z ustreljenim in drugimi temnopoltimi, ki so sumljivi tudi zaradi načina oblačenja. "Ni vse v obleki," je za CNN po izgonu iz kongresa povedal Rush, ki je od smrti svojega sina leta 1999 odločen nasprotnik orožja.

Jopiči s kapuco so postali še bolj popularni, ko je voditelj televizije Fox Geraldo Rivera pozval starše temnopoltih in otrok latinskoameriškega izvora, naj jim ne dovolijo nositi tovrstnih oblačil, ker jih lahko samo zaradi tega doleti Martinova usoda.

Protesti dosegajo svoj namen, saj sta policija in tožilstvo v Sanfordu ponovno odprla preiskavo, svojo preiskavo vodi tudi zvezno pravosodno ministrstvo, kmalu pa bo začela zasedati tudi velika porota, ki bo odločala o izdaji obtožnice za Zimmermana, ki je medtem poniknil v neznano. Tudi zaradi tiralice, ki so jo za njim razpisali pripadniki organizacije Novi črni panterji.

Amerika se glede tega vprašanja spet deli in republikanski radijski komentatorji že napadajo predsednika ZDA Baracka Obamo, da tragedijo izkorišča v politične namene.

Tragedija pa je postala tudi priložnost za zaslužek podjetnih, saj se majice in razni spominki z imenom Trayvona Martina prodajajo kot za stavo. Oziroma so se prodajali, dokler starša pokojnika nista patentno zaščitila sloganov "Pravica za Trayvona" in "Jaz sem Trayvon".

Pravita, da želita preprečiti izkoriščanje sinovega imena v komercialne namene in obenem zbrati nekaj denarja za pomoč družinam, ki so se ali se bodo znašle v podobnem položaju. Namigovanja o želji po zaslužku odločno zavračata.