Po koncu 90-minutnega pogovora med Barackom Obamo in Dmitrijem Medvedjevim ob začetku vrha o jedrski varnosti v Seulu, so novinarje odpeljali v prostor, kjer naj bi jih obvestili o vsebini njunega razgovora. Po poročanju ameriške televizijske mreže MSNBC News so novinarji prisluškovali šepetanju dvojice, posnetek pa je kasneje razkril, da je Obama ruskega kolega prosil, naj počaka na novembrske predsedniške volitve v ZDA, preden bo začel izvajati pritisk okoli tematike protiraketnega ščita.

Medvedjev: "Novico bom sporočil Vladimirju"

Video posnetek je ponudil še nekaj več informacij o pogovoru med voditeljema dveh svetovnih velesil. "To so moje zadnje volitve. Ko bom izvoljen, bom imel več manevrskega prostora,“ je rekel Obama. "Razumem. Novico bom sporočil Vladimirju,“ je odgovoril Medvedjev, v mislih pa je imel starega/novega predsednika Vladimirja Putina.

Medtem ko večini novinarjev ni uspelo ujeti nadaljevanja pogovora, je nek ruski novinar s svojo opremo uspel posneti še več, kar je zadevo postavilo v širši kontekst. Obama je Medvedjevu tako še povedal, da se lahko dogovorijo o vsem, še zlasti o obrambi pred raketami, a da je za njega najpomembnejše, da mu nudijo dovolj prostora.

Medvedjev mu je odgovoril: "Da. Razumem. Razumem vaše sporočilo o prostoru. O prostoru za vas ..." Obama pa je odvrnil: "To so moje zadnje volitve. Po njih bom imel malo več manevrskega prostora."

Za dogovor bo potreben čas

"ZDA so predane sprejetju našega protiraketnega ščita, ki pa ni usmerjen proti Rusiji, kar smo poudarili že večkrat. Z obzirom na dolgoletne razhode med ZDA in Rusijo o tem vprašanju, pa bomo potrebovali čas in tehnično delo, preden bomo skušali doseči dogovor," je namestnik Obamovega svetovalca za nacionalno varnost, Ben Rhodes, je pojasnil njun pogovor.

"Glede na to, da letos v obeh državah potekajo predsedniške volitve, 2012 očitno ne bo leto, v katerem bomo uspeli narediti napredek pri tem vprašanju. Tako sta Obama in Medvedjev ugotavljala, kako bi bilo najbolje usmeriti tehnične strokovnjake o boljšem razumevanju naših stališč, s čimer bi zagotovili prostor za nadaljevanje razprave o dolgotrajnem sodelovanju pri protiraketni obrambi.“

Načrtovanje postavitve ameriškega protiraketnega ščita v Evropi je v zadnjih letih izzvalo spore in ohladitev odnosov med ZDA in Rusijo, saj so v Moskvi trdili, da bi takšen obrambni ščit oslabil ruske strateške jedrske potenciale.

Medvedjev, ki ga bo maja na predsedniškem položaju zamenjal Vladimir Putin, je sicer pred kratkim izjavil, da argumenti, da je načrtovan protiraketni ščit ZDA in Nata namenjen zaščiti Evrope pred napadi držav, kot je Iran, Moskve niso prepričali.