Francoski predsednik je svojo odločitev javno oznanil po Merahovem morilskem pohodu, na katerem je ubil sedem ljudi, od tega tri otroke. Merah pri tem ni skrival, da je pripadnik Al Kaide, pravzaprav je to z veseljem poudarjal, povedal pa tudi, da so otroci, ki so umrli pod njegovimi rokami, življenje izgubili v znak maščevanja smrtnih žrtev v Palestini.

"Nekateri ljudje v Franciji niso dobrodošli"

Prvi krog predsedniških volitev v Franciji bo potekal že prihodnji mesec, Sarkozy pa se za stolček voditelja države bori s kandidatom socialistične stranke Francoisom Hollandeom. V enem od intervjujev pred izbori je Sarkozy omenil tudi konferenco Skupnosti islamskih organizacij v Franciji.

"Obstajajo določeni ljudje, ki so sicer dobili vabilo za kongres, a v Franciji niso dobrodošli,“ je pojasnil in izpostavil Egipčana Youssefa al Qaradawija, vodjo sunitskih muslimanov z bazo v Katarju, ki za vstop v Francijo ne potrebuje vize, saj potuje z diplomatskim potnim listom. Sarkozy je rekel, da se je po pogovoru s katarskim emirjem odločil, da Egipčani ne bodo imeli vstopa v Francijo. Qaradawi je sicer v preteklosti podpiral palestinske samomorilske napadalce z bombami v Izraelu, kakor tudi napade na ameriške vojake v Iraku. Vstop v Veliko Britanijo so mu prepovedali že leta 2008.

Sarkozy je imel v dosedanji predsedniški kampanji nemalo težav, saj je neprestano zaostajal za svojim nasprotnikom, Hollandeom. To se je spremenilo po krvavem morilskem pohodu Mohameda Meraha, ki je najprej v treh napadih ubil tri vojake, nato pa pred zasebno judovsko šolo v kraju Toulouse ustrelil še tri otroke in učitelja. Sarkozy je po napadu samooklicanega borca Al Kaide objavil načrt, da bi kaznovali obiske spletnih strani, na katerih promovirajo muslimanski ekstremizem, kakor tudi tiste, ki v tujino potujejo na "indoktrinacijo" in "treninge za teroriste".

Al Jazeera prejela posnetek napada

Televizijska mreža pa je nedavno dobila USB ključ s posnetkom, ki naj bi ga domnevno posnel Merah. Policijski vir je za Reuters potrdil, da je posnetek krvavega strelskega pohoda prejelo pariško dopisništvo Al Jazeere. V ozadju posnetka je moč slišati muslimanske vojne pesmi, Al Jazeera pa je posnetek včeraj posredovala policiji.

Na paketu, v katerem je posnetek prišel, je bil datum 21. marca, torej dan, ko je policija obkolila Merahovo stanovanje v kraju Toulouse. Po 30-urnem obleganju so pripadniki posebne enote mladega islamista ubili, ko je skočil skozi okno. Po poročanju francoskega Parisiena policija sedaj skuša dognati, ali je Merah paket poslal sam večer prej ali pa je to namesto njega nekdo storil v sredo. Pariški tožilec je prejšnji teden sicer že potrdil, da je Merah posnel vse svoje napade.

Iz televizijske mreže pa so sedaj sporočili, da ne bodo predvajali video posnetkov ubojev. Naj posnetkov, ki jih je med napadi posnel sam Merah, ne predvaja, so Al Džaziro danes pozvali Sarkozy in sorodniki žrtev. Al Džazira je danes na svoji spletni strani zapisala, da "v skladu z etičnim kodeksom in ker nimajo nobene nove informativne vrednosti" posnetkov ne bodo predvajali. Dodali so, da so posnetke, naslovljene z Al Kaida napada Francijo, že predali francoski policiji.