Kot je danes med video konferenco z ruskimi novinarji povedal prvi mož zavezništva, namerava Nato namestitev prve "vmesne" faze protiraketnega ščita v Evropi razglasiti na vrhu, ki ga bo 20. in 21. maja gostil Chicago.

Rusija ščitu ostro nasprotuje. Njeni glavni pomisleki so predvsem, da bi utegnil protiraketni ščit vplivati na učinkovitost njenih lastnih jedrskih zmogljivosti. Nato želi pri protiraketnemu ščitu sodelovati z Rusijo, vendar pa zavrača ruski predlog, da bi ščit vodili skupaj.

Obenem je Rasmussen danes potrdil, da se vrha zavezništva v Chicagu ne bo udeležil zmagovalec ruskih predsedniških volitev Vladimir Putin, ki se bo v tistem času sicer mudil na prvem obisku v ZDA po vnovični izvolitvi 4. marca. Po njegovih besedah sta se s Putinom v telefonskem pogovoru strinjala, da srečanja zaradi prenatrpanega urnika v Rusiji na ameriških tleh ne bo moč izvesti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub vsemu je Rasmussen poudaril, da naj bi se s Putinom srečal že kmalu po njegovi inavguraciji 7. maja. "Odnos med Natom in Rusijo ni odvisen od enega samega srečanja v Chicagu ali drugod," je poudaril generalni sekretar.

Putin naj bi se pa vrha skupine držav G8 v Camp Davidu vendarle udeležil.

Vprašanje protiraketnega ščita pa je bilo tudi na dnevnem redu današnjega srečanja ameriškega in ruskega predsednika, Baracka Obame in Dmitrija Medvedjeva, ob robu jedrskega vrha v Seulu. Po poročanju ameriške televizije ABC je Obama dal vedeti Medvedjevu, da ima pred novembrskimi volitvami malo manevrskega prostora kar zadeva rusko nasprotovanje ameriškemu protiraketnemu ščitu.

Novinarski mikrofoni so ga namreč ujeli, kako je na zadnjem srečanju, preden se bo v Kremelj preselil Putin, Medvedjevu dejal, da je pri vseh vprašanjih, zlasti pa pri protiraketni obrambi, pomembno, da mu Rusija da "prostor". Medvedjev mu je na to odgovoril z besedami, da razume sporočilo.

"To so moje zadnje volitve. Po volitvah bom imel več prožnosti," je po poročanju ABC izjavil Obama in pozval ruskega predsednika, naj "sporočilo prenese Vladimirju".