V Izraelu so se tako odzvali na resolucijo o vzpostavitvi misije, ki jo je prejšnji teden sprejel Svet ZN za človekove pravice. Resolucija med drugim tudi poziva k učinkovitim ukrepom, s katerimi bi preprečili nasilje judovskih naseljencev. Izrael Svetu ZN očita neuravnoteženost pri obravnavi razmer na Bližnjem vzhodu.

Izraelski zunanji minister Avigdor Liberman je danes napovedal, da bo njegova država zato zaostrila odnose s Svetom ZN. "To pomeni, da z njimi ne bomo sodelovali. Ne bomo jim dovolili izvajanja kakršne koli misije, vključno s to preiskavo," je poudaril tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Jigal Palmor.

Palestinski predstavnik Nabil Šat pa je dejal, da palestinska stran pripravlja zemljevide in fotografije judovskih naselbin na palestinskih ozemljih, ki jih bo predložila Svetu ZN. Ob tem je izrazil prepričanje, da Izrael s prekinitvijo sodelovanja ne bo mogel ustaviti preiskave posledic naselbin za Palestince. Napovedal je še, da se bodo Palestinci obrnili na vsa mednarodna telesa, ki lahko uvedejo preiskavo in sankcije proti Izraelu.

Vprašanje judovskih naselbin in njihove gradnje je ena ključnih točk v bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih, glede katere Izraelci in Palestinci že dolga leta ne uspejo zbližati stališč. Judovska država vztraja pri gradnji novih domov za judovske priseljence, palestinska stran pa pri moratoriju na gradnjo.