''Kakšne spolne pripomočke uprabljate?''

''Spraševali so me, kdaj sem prvič imel analne in oralne odnose, kakšne spolne igračke uporabljam, ali sem se oblačil v punčko, ko sem bil otrok …'' je za BBC povedal Ahmet, moški v svojih dvajsetih, ki je ob prvi priložnosti svojemu nadrejenemu v vojski povedal, da je gej. Ta ga je nato poslal na kopico zdravstvenih pregledov, prestati je moral tudi zaslišanja s podobnimi vprašanji kot je prej omenjeno. ''Spraševali so me tudi, ali mi je všeč nogomet, ali se oblačim v žensko in ali nosim ženske parfume. Precej možat moški sem in bil sem neobrit. Dejali so mi, da sem videti kot navaden moški, ne pa kot tipičen gej.'' Nato so mu dejali, da hočejo kot dokaz, da je gej, sliko, na kateri je oblečen kot ženska. ''To zahtevo sem zavrnil – sem pa jim ponudil, da jim priskrbim sliko, na kateri se poljubljam z moškim. Ponudbo so sprejeli.'' Ahmet sedaj upa, da bo dobil t.i. roza certifikat, s katerim bo ''označen'' za homoseksualca in mu zato ne bo treba služiti vojaškega roka.

V zadnjih nekaj letih Turčija sicer postaja vedno bolj odprta dežela kar zadeva homoseksualnost, še posebej to velja za Istanbul, kjer se je lani prvič odvila tudi Parada ponosa, unikat v muslimanskem svetu. Kljub temu pa istospolni moški v vojski niso dobrodošli, pa čeprav o tem ne govori noben zakon. Držijo se (po ZDA povzetega) načela ''ne vprašaj, ne povej'', kar pomeni, da so tudi geji lahko v vojski, dokler svoje spolne usmerjenosti ne izražajo javno.

Na sliki mora biti obraz, biti moraš pasivni partner

V nasprotnem primeru pa morajo svojo homoseksualnost dokazati, da bi se s tem izognili služenju vojske. Gokhan, moški, ki je bil vpisan v poznih 1990ih, je povedal, da je bil kot mnogi drugi istospolno usmerjeni moški zastraševan, izoliran ali pa povsem ignoriran s strani sovojakov. Ko je svojo spolno usmerjenost priznal poveljniku, je ta dejal, če ima slike, ki bi to dokazovale. ''Imel sem jih,'' je dejal Gokhan in razložil, da se je namenoma ''opremil'' z zelo eksplicitnimi fotografijami spolnega občevanja z moškim, saj je vedel, da bo drugače težko dokazal svojo usmerjenost. ''Obraz mora biti viden in na sliki moraš biti v vlogi pasivnega partnerja.'' Slike so vojaškega zdravnika prepričale, Gokhan pa je dobil roza certifikat na katerim med drugim piše, da ima ''psihoseksualno motnjo'' in nato v oklepajih piše ''homoseksualec''. ''To ni vse, kar je grozno. Nekdo ima te fotografije v lasti. Lahko jih pokaže komurkoli v mojem domačem kraju, moji družini, sorodnikom.''

Medicinsko nemogoče in povsem neetično

Vojska je sicer zanikala, da bi hranila te fotografije, a homoseksualni moški trdijo, da se od njih v vojski še vedno zahteva podobno dokazno gradivo. BBC poroča, da se turška vojska ni odzvala na njihove prošnje za komentar, se je pa odzval upokojeni general Armagan Kuloglu.

Povedal je, da so moški, ki odprto priznavajo svojo homoseksualnost, v vojski nezaželeni, ker bi lahko povzročali ''težave z disciplino'' in bi bili ''nepraktični, saj bi zahtevali lastna stranišča, spalnice, kopalnice, področja za treninge''. Če moški zna obdržati skrivnost, lahko služi vojsko. ''Če pa nekdo trdi, da je gej mora vojska to preveriti in stoodstotno dokazati, da ne gre le za izogibanje služenju,'' je še dejal general.

Sledna izjava je še posebej kontradiktorna, če upoštevamo dejstvo, da je socialna stigma v Turčiji kar zadeva istospolno usmerjenost tako močna, da si geji pogosto ne upajo tega priznati niti izven vojske, kaj šele, da bi o tem lagali le zato, da bi se izognili vojski.

''Zdravniki so pod veliki pritiskom, saj komandirji od njih zahtevajo, da postavijo diagnozo homoseksualnosti in oni jih ubogajo – čeprav ne obstajajo nikakršni diagnostični posegi, ki bi dokazovali homoseksualnost,'' je dejal eden od psihiatrov, ki je delal v tamkajšnji vojaški bolnišnici. ''Medicinsko nemogoče in povsem neetično je.''

Poleg tega pa, da dokazovanje homoseksualnosti geje močno poniža, pa jim lahko roza certifikat prinese tudi manjše možnosti za zaposlitev. Veliko delodajalcev namreč zahteva, da oseba prošnji za zaposlitev priloži tudi potrdilo o služenju vojaškega roka. V kolikor ima oseba roza certifikat, ga to lahko stane službe.