Papež Benedikt XVI. je danes končal štiridnevni obisk v Mehiki in odpotoval na Kubo. "Mehiko zapuščam poln nepozabnih izkušenj, med njimi z izrazi naklonjenosti," je dejal tik pred vkrcanjem na letalo za Kubo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Dotaknili ste se src Mehičanov," pa je ob slovesu od papeža dejal mehiški predsednik Felipe Calderon. Na letališču v Silau se je zbrala množica ljudi, ki so pozivali papeža, naj ostane v Mehiki. Benedikt XVI. pa jim je sporočil, "naj se ne pustijo ustrahovati zlim silam".

V Mehiki, kamor je prispel v nedeljo, je papež obiskal tri mesta - Silao, Leon in Guanajuato. Na Kubi pa bo do srede poleg prestolnice Havana obiskal še Santiago.

Čeprav srečanja z nekdanjim kubanskim voditeljem Fidelom Castrom ni na programu papeževega obiska, je mogoče, da se bosta sešla nenapovedano. Vsekakor pa se bo Benedikt XVI. srečal s sedanjim voditeljem države, Fidelovim bratom Raulom.

Papež bo na Kubi daroval dve maši. Na programu ima tudi zasebni obisk kraja El Cobre pri Santiagu, kjer letos obeležujejo 400-letnico najdbe podobe Device usmiljenja, zavetnice Kube.

Kuba se pripravlja na obisk s številnimi aretacijami

Po navedbah IGFM naj bi oblasti aretacije izvedle, da bi "očistile" pot papežu. Organizacija je prijetje vernikov sicer označila za množično kršenje človekovih pravic in nečloveški napad na popolnoma nemočne ljudi. Del aretiranih borcev za človekove pravice so že izpustili, preostale pa naj bi najverjetneje izpustili po koncu papeževega obiska.

Aretacije Žensk v belem

Latinskoameriški mediji poročajo, da naj bi med prijetimi kritiki režima bilo tudi 18 članic skupine Ženske v belem, ki jo sestavljajo žene, matere in hčerke političnih zapornikov na Kubi. Skupina je kljub temu napovedala udeležbo na sredini maši na Trgu revolucije v Havani. "Kljub represalijam vlade bomo vse tam, v belem puloverju, s sliko svetega očeta in Marije iz El Cobre pri Santiagu," je napovedala predstavnica skupine Bertha Soler.

Po navedbah mednarodne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch je oblast v Havani pred papeževim obiskom zaostrila pritisk na tamkajšnje disidente. Nasprotniki režima so tako že v minulih tednih poročali o aretacijah, napadih in zastraševanju. Oblasti so zagrozile tudi s hudimi kaznimi v primeru "kontrarevolucionarnih" aktivnosti med papeževim obiskom.

Papež Benedikt XVI., ki naj bi v okviru latinskoameriške turneje po obisku v Mehiki na Kubo prispel zvečer po srednjeevropskem času, ne načrtuje srečanja s predstavniki kubanske opozicije, čeprav so ti izrazili željo. V Vatikanu so pred pred odhodom v Latinsko Ameriko poudarili, da sta obiska pastoralne narave, kljub temu pa je obisk Kube, kjer se za katoličane izreka približno desetina od okoli enajstih milijonov prebivalcev, povezan tudi s pričakovanji na politični ravni.

Srečanja s Castrom ni na programu

Cerkev je na Kubi postala pomemben sogovornik komunistične vlade Raula Castra. Dialog med Castrom in havanskim kardinalom Jaimejem Ortego, ki se je začel leta 2010, je privedel do izpustitve 130 političnih zapornikov. Po navedbah kubanske opozicije pa naj bi jih bilo zaprtih še kakih 50, zato opozicija upa, da bo papežev obisk na otoku prispeval k njihovi izpustitvi. Čeprav srečanja z nekdanjim kubanskim voditeljem Fidelom Castrom ni na programu papeževega obiska, je mogoče, da se bosta sešla nenapovedano. Vsekakor pa se bo Benedikt XVI. srečal s sedanjim voditeljem države, Fidelovim bratom Raulom.

Papež bo na Kubi daroval dve maši; prvo drevi po lokalnem času v Santiagu, drugo pa tik pred koncem obiska v sredo na Trgu revolucije v Havani. Na programu ima tudi zasebni obisk kraja El Cobre pri Santiagu, kjer letos obeležujejo 400-letnico najdbe podobe Device usmiljenja, zavetnice Kube. Kipec Marije so našli v morju blizu El Cobra, kraj pa odtlej obiskujejo številni romarji.