V Seulu se bojijo, da bi del rakete, ki naj bi ga odvrgla v Rumeno morje med Južno Korejo in Kitajsko, padel na južnokorejsko ozemlje. "Pripravljamo ukrepe za sledenje poti rakete in njeno sestrelitev, če bi slučajno zavila z načrtovane poti in padla na naše ozemlje," je sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva.

Podobno bo naredila tudi Japonska, če bi raketa zašla nad njeno ozemlje. Japonsko obrambno ministrstvo je poleg tega danes napovedalo, da bo v središču Tokia namestilo rakete zemlja-zrak, v pripravljenosti pa so tudi zmogljivosti na južnem otoku Okinava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja je napovedala, da bo med 12. in 16. aprilom izstrelila raketo, ki bo v orbito ponesla satelit, s čimer bo obeležila 100. obletnico rojstva prvega voditelja Severne Koreje Kim Il Sunga.

V Južni Koreji danes drugi vrh o jedrski varnosti

V prestolnici Južne Koreje se bo danes začel drugi vrh o jedrski varnosti, ki se ga bo udeležilo 53 voditeljev držav ter predstavniki mednarodnih in regionalnih organizacij, kot so ZN, EU ter Mednarodna agencija za jedrsko energijo.

Pobudo za tovrstna srečanja je dal ameriški predsednik Barack Obama, sodijo pa v sklop korakov v smeri njegove vizije o svetu brez jedrskega orožja, ki jo je podal v svojem govoru leta 2009 v Pragi, kjer sta z ruskim kolegom Dimitrijem Medvedjevom podpisala nov sporazum o zmanjševanju nameščene strateške jedrske oborožitve Start.

Obama je "pogledal proti preteklosti"

Na vrhu bodo pregledali napredek od prvega vrha v Washingtonu leta 2010 in se dogovorili o nadaljnjih ukrepih. Na vrh ni povabljena severna soseda Južne Koreje, ki je že zagrozila, da bo vsako obravnavo njenega jedrskega programa imela za napoved vojne. Dan pred začetkom vrha je Pjongjang napetosti še povečal, ko je na položaj za izstrelitev prepeljal nosilno raketo, s katero bo aprila v vesolje izstrelil satelit, kar glede na sankcije ZN ne bi smel narediti in si s tem ogroža mednarodno pomoč v hrani.

Obama je v Seul prispel že v nedeljo, kjer se je sestal z gostiteljem Lee Myung Bakom in turški premierom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ob vrhu se bo srečal tudi z ruskim predsednikom Medvedjevom in kitajskim predsednikom Hu Jintaom.