Voditelja, ki se bosta v ponedeljek in torek v Južni Koreji udeležila vrha o jedrski varnosti, menita, da bi morala skupina prijateljev Sirije na srečanju 1. aprila sirskim upornikom zagotoviti tudi medicinske zaloge, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obama in Erdogan sta poudarila tudi, da mora Sirija izvesti proces tranzicije, ki bi pripeljal do zakonite vlade. Erdogan je ob tem dodal, da je v Turčijo iz Sirije pribežalo že 17.000 beguncev in da zato ne gre igrati le vloge opazovalcev.

Washington je sicer že večkrat poudaril, da je treba upornikom, ki se borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, priskočiti na pomoč. Čeprav upornikom manjka predvsem orožja, pa jim Bela hiša ne želi pomagati z oboroževanjem, ker bi imelo stopnjevanje militarizacije po zatrdilih ameriških oblasti za posledico še več prelite krvi.

Prav tako so ameriške oblasti izključile možnost enostranske vojaške akcije v Siriji. Kot so pojasnili v Washingtonu, tokrat ni koalicije, ki bi se zavzemala za večstransko akcijo, do kakršne je prišlo pri zrušitvi libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch pa je v danes objavljenem poročilu sirsko vojsko obtožila, da je med nedavnimi vojaškimi operacijami v provinci Idlib civiliste uporabila za živi ščit. "S tem, ko izrablja civiliste za živi ščit, sirska vojska jasno kaže, da ji je vseeno za njihovo varnost," je opozoril raziskovalec Ole Solvang. Organizacija je kot vir navedla priče.

Nasilje v Siriji divja že leto dni in je terjalo več kot 8000 življenj.