Novinarji so pod krinko obiskali finančnika vladne stranke in ga posneli, ko se je hvalil, da jim lahko zagotovi dostop do Camerona, njegove ekipe za oblikovanje politik in pomembnih ministrov. V zameno za to je zahteval donacije stranki v višini 250.000 britanskih funtov (298.960 evrov) na leto.

V stranki trdijo, da niso prejeli nobenih tovrstnih donacij, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Cruddas je danes priznal, da ni imel pristojnosti, ki bi mu omogočale tovrstno zagotavljanje dostopa do britanskega premiera. Dodal je, da obžaluje "kakršenkoli vtis neprimernosti".

Novinarjem časnika je dejal tudi, da je Cameron glavne donatorje gostil na sprejemih v svojem uradu v Downing Streetu in v gradu Highclere.

Cameron je že napovedal preiskavo v stranki. Odstop Cruddasa je podprl, njegovo ravnanje pa označil za nesprejemljivo in poudaril, da v Konservativni stranki na ta način ne zbirajo denarja ter da se to ne bo več ponovilo.

Poslanec glavne opozicijske stranke, laburistov, David Miliband je dejal, da primer vzbuja resna vprašanja o vplivu donatorjev na politiko vlade.

Konservativna stranke je poudarila, da je Cruddas položaj prevzel ta mesec in že napovedala, da ga bo na položaju finančnika stranke nasledil Stanley Fink, ki je te naloge že opravljal.