Kot so pojasnili neimenovani afganistanski uradniki, so družine ubitih civilistov od ZDA prejele po okoli 50.000 dolarjev, preživeli v streljanju pa po okoli 11.000 dolarjev odškodnine.

Prizadeti so denar prejeli na zaprtem dogodku, ki je v soboto potekal v prostorih guvernerja afganistanske pokrajine Kandahar. Rečeno jim je bilo, da je denar zagotovil ameriški predsednik Barack Obama, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Francoska tiskovna agencija AFP pa piše, da je sredstva zagotovila ameriška vojska.

Lokalne oblasti brez komentarja

Lokalne oblasti teh informacij niso želele komentirati, prav tako v Kabulu izplačil odškodnine ni želel potrditi tiskovni predstavnik mednarodnih sil Isaf, v okviru katerih je deloval Bales. Pojasnil je le, da Isaf, ki deluje v okviru zveze Nato, ne izplačuje odškodnin za izgube, povezane z vojaškimi spopadi. Dodal je, da bi se posamezne države, ki sodelujejo v misijah, lahko odločile za določeno obliko odškodnine, ki je skladna z kulturnimi normami Afganistana, a so tovrstna izplačila običajno zaupne narave.

Sicer pa so se pojavili strahovi, da bi lahko družine, ki so prejele odškodnine, postale tarče talibanov, ki grozijo vsakomur, ki bi prejel sredstva od ZDA ali drugih tujih sil v državi.

Ameriški časnik New York Times medtem piše, da ameriški vojaški preiskovalci sumijo, da je Bales 17 afganistanskih civilistov ubil v dveh strelskih pohodih in ne le enem.

Med strelskima napadoma se je Bales vrnil v bazo

Časnik, ki se sklicuje na neimenovanega ameriškega uradnika, poroča, da je Bales zapustil bazo in opravil strelski napad v prvi vasi, se nato vrnil v oporišče, zvečer pa izvedel še napad na civiliste v drugi vasi. To naj bi bilo razvidno iz vrste pogovorov, ki so jih preiskovalci opravili v zadnjih dneh.

Ameriški vojaški tožilci so v petek v vojaškem oporišču Fort Leavenworth objavili obtožnico, ki Balesa bremeni 17 naklepnih umorov, šestih poskusov umora in šestih napadov v oteževalnih okoliščinah.

Bales je 11. marca izvedel morilski napad na dve vasi v afganistanski provinci Kandahar, in sicer na Balandi in Alkozaj.

Pokol civilistov je škodoval odnosom med ZDA in Afganistanom, v ZDA pa sprožil nova vprašanja o zdravstvenem varstvu vojakov, še posebej glede psiholoških težav. Bales je v Iraku dobil poškodbe možganov in ostal brez dela stopala, kljub temu pa so ga poslali še v Afganistan.