Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Severna Koreja danes na položaj za izstrelitev na severozahodu države prepeljala nosilno raketo, s katero naj bi med 12. in 16. aprilom v vesolje izstrelila nosilno raketo, na kateri bo satelit kwangmyongsong-3, namenjen opazovanju Zemljine površine. S tem naj bi obeležili stoto obletnico rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga.

Japonska, Seul, ZDA in številne druge države so kritizirale odločitev Severne Koreje, saj dvomijo, da ima izstrelitev zgolj znanstvene oziroma civilne namene. Menijo, da se za tem skriva testiranje vojaške rakete dolgega dosega, kar pa naj bi bila še ena kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN, ki Severni Koreji prepoveduje izstrelitve balističnih raket v vojaške namene.

Obama v Južni Koreji

V Južno Korejo je medtem danes prispel ameriški predsednik Barack Obama, ki se bo z drugimi visokimi predstavniki v Seulu v ponedeljek in torek udeležil drugega vrh o jedrski varnosti. Severna Koreja, ki na vrh ni povabljena, je že zagrozila, da bo vsako obravnavo njenega jedrskega programa imela za napoved vojne.

Na novinarski konferenci, ki jo je imel v Seulu skupaj z južnokorejskim predsednikom Lee Myung Bakom, je Pjongjang opozoril, da bodo preprečili njegovo "grdo obnašanje" in "provokacije". "Severna Koreja z grožnjami ali provokacijami ne bo dosegla ničesar," je poudaril ameriški predsednik. Kot je tudi dejal, bo država v primeru izstrelitve rakete še poglobila svojo izoliranost v svetu.

Da bi bila izstrelitev rakete "provokativno dejanje", ki bi ogrozilo svetovni mir, je menil tudi Lee. Spomnil je še, da bi bilo takšno dejanje v nasprotju z resolucijami Združenih narodov. "S predsednikom Obamo se strinjava, da se je treba na kakršno koli provokacijo in grožnjo Severne Koreje odzvali ostro," je poudaril. Po njegovih besedah je treba zato ves čas krepiti pripravljenost Južne Koreje in ZDA na obrambo.

Obama je danes obiskal demilitarizirano območje na črti prekinitve ognja med Južno in Severno Korejo. Južno Korejo je sicer obiskal že trikrat, tokrat pa je prvič obiskal demilitarizirano območje in ameriške vojake, ki so tam nameščeni.

Kot so sporočili iz Bele hiše, želi predsednik z obiskom poudariti zavezanost ZDA varnosti Južne Koreje, kjer je nameščenih 28.500 ameriških vojakov.

Vojaki branijo "mejo svobode"

Vojakom je danes zatrdil, da branijo "mejo svobode", saj razlike med Severno in Južno Korejo, tako glede svoboščin kot blaginje, ne bi mogle biti bolj jasne in ostre, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Obama je bil nato kakih deset minut na opazovalni ploščadi, od koder je z daljnogledom opazoval dogajanje v Severni Koreji.

Danes se bo srečal z južnokorejskim predsednikom Lee Myung Bakom, s katerim se bosta v ponedeljek in torek udeležila vrha o jedrski varnosti.

Vrha se bo udeležilo 53 voditeljev držav ter predstavniki mednarodnih in regionalnih organizacij, kot so ZN, EU ter Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Osnovni namen vrha je preprečevanje dostopa teroristom do jedrskih materialov. Govorili bodo tudi o nesreči japonske jedrske elektrarne v Fukušimi in ukrepih za preprečevanje podobnih nesreč. V glavnem pa bodo pregledali napredek od prvega vrha v Washingtonu leta 2010 in se dogovorili o nadaljnjih ukrepih. Pobudo za tovrstna srečanja je sicer dal Obama.