Nekaj policijskih vozil, v enem od katerih naj bi bila tudi 29-letni Abdelkader Merah in njegovo dekle, je iz Toulousea v Pariz danes odrinilo okoli osme ure zjutraj. O premestitvi priprtih v Pariz, na sedež francoske protiteroristične policije, ki je v ponedeljek prevzela preiskavo Merahovih zločinov, se je sicer govorilo že od petka.

Mama užaloščena in skesana

Po dvodnevnem priporu so francoski preiskovalci v petek zvečer na prostost izpustili mater 23-letnega Mohameda Meraha, ki je v jugozahodni Franciji med 11. in 19. marcem ubil sedem oseb. Merahova mati Zoulikha Aziri je po besedah svojega odvetnika "užaloščena in skesana", medtem ko je napadalčev brat Abdelkader, nasprotno, "ponosen" na brata.

Azirijevo mučijo očitki vesti, saj se sprašuje, ali bi lahko napade preprečila, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal odvetnik Merahove matere Jean-Yves Gougnaud. "Jezna je. Sprašuje se, zakaj je njen sin to storil in do neke mere krivi samo sebe," je dejal. "Boji se maščevanja, zato se za enkrat ne bo vrnila domov," je še dodal Gougnaud.

Brat na morilca ponosen

Abdelkader, sicer pripadnik salafističnega gibanja, je dejal, da z bratovimi napadi ni bil povezan, a je poudaril tudi, da je na Mohameda ponosen. Priznal je tudi, da je bil prisoten, ko je njegov brat ukradel skuter, s pomočjo katerega je izvedel napade.

Drugačnega mnenja pa je o Merahu njegov stric, intervju s katerim je objavil francoski časopis Le Point. Merahov stric, ki je želel ostati anonimen, je dejal, da je bil Mohamed vedno malo "neuravnovešen", a da si nikoli ni mislil, da bi bil njegov nečak zmožen terorizma. Za morilčevo identiteto je namreč izvedel iz medijev, je še poudaril.

"Ko sem ugotovil, da morilec napada Severnoafričane in Jude, sem si dejal: Naslednjič bom lahko na vrsti jaz," je dejal Merahov stric, ki sicer živi v Toulouseu.

Preiskovalci namreč skušajo ugotoviti, ali je Mohamed Merah, ki se je sicer razglasil za mudžahida in pripadnika Al Kaide vendarle imel pomočnike pri načrtovanju napadov, ki jih je sicer izvedel popolnoma sam. Merah je imel namreč nizke dohodke, kljub temu pa so preiskovalci v njegovem stanovanju zasegli pravo orožarnico. Napadalčev brat Abdelkader, sicer podpornik salafističnega gibanja, je že zatrdil, da ni vedel nič o Mohamedovih kriminalnih projektih.

Dovoljenje za posthumno poroko

Noseče dekle enega od francoskih vojakov, ki ga je umoril Merah, se bo s svojim partnerjem lahko poročila posthumno, je sporočil njun družinski odvetnik. Poroko je odobril francoski predsednik Nicolas Sarkozy. "Iz Elizejske palače smo dobili dovoljenje, da se dekle Abela Chennoufa z njim poroči posthumno," je povedal odvetnik Gilbert Gollard. Francoski predsednik namreč lahko v določenih primerih dovoli posthumne poroke. Chennouf je bil eden od dveh vojakov, ki ju je 15. marca samooklicani pripadnik Al Kaide Mohamed Merah umoril v strelskem pohodu blizu mesta Montauban na jugozahodu Francije.

Chennoufovo visoko noseče dekle Caroline se je v četrtek na invalidskem vozičku udeležila slovesnosti v spomin ubitih vojakov. Merah je skupno sicer umoril sedem ljudi. Prvi napad je izvedel 11. marca, ko je v mestu Toulouse ubil pripadnika padalskega logističnega regimenta. Čez štiri dni je streljal na vojake blizu vojašnice v mestu Montauban na jugozahodu Francije. V napadu sta umrla dva vojaka, tretji je bil huje ranjen. Zadnji napad se je zgodil 19. marca pred judovsko šolo v Toulouseu, ko je ustrelil 30-letnega učitelja Jonathana Sandlerja, njegova sinova, petletnega Arieha in štiriletnega Gabriela, ter sedemletno Myriam Monsonego, hčerko ravnatelja šole.