V sedmih letih pontifikata Benedikta XVI. je to njegov drugi obisk Latinske Amerike, kjer živi približno četrtina vseh katolikov na svetu, in hkrati prvi v kateri od špansko govorečih držav. Pred tem je namreč sveti oče leta 2007 obiskal Brazilijo.

V Mehiki, kjer se bo mudil do 25. marca, bo papež obiskal tri mesta - Silao, Leon in Guanajuato. Na Kubi, kjer bo od 25. do 28. marca, pa bo poleg prestolnice Havane obiskal še Santiago.

Benedikt XVI. je Mehiko za svoj cilj izbral, ker je za Brazilijo v Latinski Ameriki druga po številu prebivalcev, za katoličane pa se izreka kar 84 odstotkov od 112 milijonov Mehičanov. Vendar pa v zadnjih letih opažajo zmanjševanje števila katoličanov in krepitev evangeličanskih sekt iz ZDA.

Kljub predvsem pastoralni naravi obiska bo papež v Mehiki po napovedih Svetega sedeža izpostavil problem nasilja, ki ga sprožata preprodaja in uživanje mamil. V državi je v boju proti trgovini z drogami v zadnjih petih letih namreč umrlo že 50.000 ljudi.

Vrhunec obiska v Mehiki bo papeževa nedeljska maša na prostem v parku Bicentenario v šestem največjem mehiškem mestu Leon, kjer pričakujejo kakih 600.000 ljudi. Zvečer bo v tamkajšnji katedrali skupaj s škofi iz vse Latinske Amerike sveti oče vodil še večernice.