Čeprav je italijanska vlada z dekretom o liberalizaciji načrtovala korenite posege v nekatere močno zaščitene sektorje, na primer taksi službo, odvetništvo, notariat, farmacije ter bančni in zavarovalniški sektor, je morala precejkrat stopiti korak nazaj. Na primer, o povečanju števila licenc za taksije bodo še naprej odločale občine skupaj s taksisti, poseben za to določen organ pa le v izrednih primerih, ko občine ne bi uspele izboljšati storitev, poročajo italijanski mediji.

V vodo je padla tudi namera, da bi posameznik lahko pridobil dve licenci, s čimer bi znižali stroške vstopa na trg, in sezonske licence, s čimer bi poskrbeli za večjo ponudbo v visoki turistični sezoni. Svoje interese so s protesti in grožnjo odstopa celotnega vodstva nacionalnega bančnega združenja uspeli zaščiti tudi v bančnem sektorju, ki bi se sicer moral letno odpovedati okoli deset milijardam evrov provizij pri odobravanju posojil.

Nove obdavčitve jaht

Dekret sicer uvaja deloma plačljivo opravljanje prakse v profesionalnih poklicih, na primer v odvetništvu, ki so ga pripravniki doslej po zakonu morali leto dni opravljati povsem brezplačno. Tik pred zdajci je v dekretu svoj prostor našla tudi sprememba obdavčitve jaht. Po novem bodo njihovi lastniki, glede na dolžino plovila, plačevali med 800 in 25.000 davka letno. Montijeva vlada je v dekretu konec lanskega leta namreč določila davek na privez, zaradi česar so Italijani bežali v tujino.

O dekretu o liberalizaciji bodo poslanci dokončno glasovali v četrtek, ko Montijevo vlado čaka še zadnji krog pogajanj s socialnimi partnerji na temo reforme trga dela. Intenzivna pogajanja v zadnjih dveh dneh do kompromisa med sindikati in vlado niso pripeljala. Najbolj spremembam - še posebej krčenju zaščite zaposlenih pri odpuščanju - nasprotujejo v največji sindikalni zvezi Cgil, ki je že napovedala 8-urno splošno stavko.

Nasprotno v sindikalni zvezi Cisl poudarjajo, da so z vlado uspeli doseči spoštovanja vreden kompromis, saj bo po njihovih ocenah reforma zaščito pred nezakonitim odpuščanjem razširila tudi na zaposlene v podjetjih z manj kot 15 zaposlenimi. Najbolj sporna točka reforme ostajajo spremembe 18. člena delovnopravnega zakona, ki zdaj zaposlenim, ki so bili odpuščeni nezakonito, zagotavlja odškodnino in vrnitev na staro delovno mesto z enako plačo.

Po novem bi to veljalo le za tiste, ki bi bili odpuščeni na podlagi diskriminacije, v ostalih primerih pa bi sodišče odločalo, ali bo delavcu pripadala odškodnina ali vrnitev na staro delovno mesto. Italijanska vlada namerava predlog reforme v parlamentarno proceduro vložiti tudi brez podpore sindikatov. A v parlamentu bi se utegnilo zatakniti pri zagotovitvi večine glasov, saj so v levi Demokratski stranki nad reformo vse prej kot navdušeni.