Po navedbah tiskovnega predstavnika libijske vlade Naserja al Mane se je Mavretanija strinjala z izročitvijo al Senusija, niso pa se še dogovorili za datum izročitve.

"Spoštujemo pravosodne postopke v Mavretaniji, ki bodo še nekaj časa trajali, vendar je to preprosto le še vprašanje časa," je dejal al Mana in dodal, da bo al Senusi v Libiji deležen poštenega sojenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Al Mana je v ponedeljek dopotoval v Nouakchott v okviru libijske delegacije, ki je v Mavretaniji lobirala za izročitev nekdanje desne roke Gadafija Tripoliju.

Namestnik libijskega premiera Mustafa Abu Šagur je medtem na socialnem omrežju Twitter sporočil, da so dogovor o izročitvi al Senusija dosegli na pogovorih z mavretanskim predsednikom Mohamedom Ouldom Abdelom Azizom. Po navedbah vodje libijskega prehodnega sveta Mustafe Abdela Džalila bo odločitev Mavretanije o izročitvi al Senusija pripomogla h krepitvi odnosov med državama.

Al Senusi je v Mavretanijo prispel v petek na letalu iz maroške Casablance, pri sebi pa je imel lažen potni list, je sporočila mavretanska policija. Na begu je bil vse od 20. oktobra lani, ko so sile libijskega prehodnega sveta zavzele Sirto, pri čemer je bil ubit tudi Gadafi.

62-letni dolgoletni vodja obveščevalne službe je spadal v krog najtesnejših Gadafijevih sodelavcev. Nekdanjemu libijskemu samodržcu je ostal zvest do konca.

Za al Senusijem je zaporni nalog zaradi zločinov proti človečnosti že junija lani izdalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC), njegovo izročitev pa zahteva tudi Francija. Al Senusi je bil namreč leta 1999 na sodišču v Franciji v odsotnosti obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi sodelovanja v terorističnem napadu na letalo družbe UTA leta 1989, v katerem je umrlo 170 ljudi, od tega 54 Francozov.

Al Senusija bi po navedbah mavretanskih virov radi zaslišali tudi Španija in Savdska Arabija, in sicer zaradi napadov, izvedenih v omenjenih državah, poroča AFP.