Prvi osnutek, ki poziva vlado sirskega predsednika Bašarja al Asada in opozicijo, da takoj in v polnosti uresničita Annanov mirovni načrt, je v postopek že v ponedeljek vložila Francija. V osnutku je tudi zapisano, da bo VS ZN upošteval dodate ukrepe, če se to ne bo zgodilo v sedmih dneh od sprejetja resolucije.

Podrobnosti Annanovega načrta niso znane, vendar pa predvideva konec nasilja, humanitarni dostop do ogroženega prebivalstva, izpustitev zapornikov oziroma ujetnikov in umik vladnih sil iz uporniških mest.

Resolucija bo tokrat najverjetneje sprejeta, saj ji je ruski zunanji minister Sergej Lavrov danes v Moskvi izrazil podporo. Rusija je skupaj s Kitajsko doslej že dvakrat blokirala sprejetje resolucije z zahtevo po prenehanju nasilja, ki je od marca lani v Siriji zahtevalo že več kot 9000 žrtev.

Po mnenju Rusije so bili dosedanji osnutki resolucij preveč enostranski. Lavrov je tudi tokrat posvaril pred kakršnimkoli ultimatom Damasku oziroma zahtevi po odstopu Asada.

"Evolucijo" v stališču Rusije je danes še preden je Lavrov v Moskvi govoril pred novinarji, pozdravila tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland.

Njen komentar se je nanašal na ponedeljkovo srečanje Lavrova s predsednikom Mednarodnega rdečega križa Jakobom Kellenbergerjem v Moskvi, kjer sta skupaj pozvala k rednemu vsakodnevnemu humanitarnemu dostopu do ogroženega prebivalstva Sirije.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je medtem danes obtožila oboroženo sirsko opozicijo hudih kršitev človekovih pravic, predvsem ugrabitev, mučenj ter usmrtitev vojakov in privržencev vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je poudarila predstavnica organizacije Sarah Leah Whitson, nasilna strategija vlade ne more upravičiti tovrstnega ravnanja. "Vodje opozicije morajo jasno povedati svojim privržencem, da pod nobenimi pogoji ne smejo ugrabljati, mučiti ali izvajati usmrtitev," je poudarila. Ob tem je spomnila, da se je sprva miren upor spremenil v oboroženega februarja letos, ko so oblasti sprožile obsežne smrtonosne ofenzive na trdnjave upornikov.

Pojasnila je, da oborožene uporniške skupine, ki kršijo človekove pravice, niso del organiziranih struktur, niti niso podrejene sirskemu nacionalnemu svetu, glavni opozicijski koaliciji.

Sirski nacionalni svet je že obsodil kršitve človekovih pravic s strani oboroženih skupin in poudaril, da "nasprotujejo vsem oblikam nasilja ter podpirajo vse mednarodne konvencije in sporazume o zaščiti človekovih pravic". Dodali so še, da si prizadevajo za uresničitev pravil obnašanja in da gradijo koordinacijo med različnimi skupinami na terenu v Siriji, da bi zagotovili, da ne bi prihajalo do kršitev človekovih pravic, poroča AFP.

Ban Ki Moon pred zasedanjem VS ZN opozoril na nevzdržne razmere v Siriji

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je danes dejal, da so razmere v Siriji postale nevzdržne in nesprejemljive. Ob tem je Damask pozval, naj dovoli neomejen dostop humanitarne pomoči v državo. O Siriji naj bi danes znova razpravljal Varnostni svet ZN, ki naj bi sprejel posebno izjavo.

"Razmere v Siriji so postale zelo težavne in zaskrbljujoče za mednarodno skupnost," je še dejal generalni sekretar ZN Ban po današnjih pogovorih z indonezijskim predsednikom Susilo Bambangom Yudhoyonom v Indoneziji. Yudhoyono je dodal, da Džakarta sicer spoštuje sirsko suverenost, da pa bi morala mednarodna skupnost končati humanitarno katastrofo.

Ban je obenem od sirske vlade zahteval, naj dovoli neomejen dostop humanitarne pomoči v državo, mednarodno skupnost pa pozval, naj zahteva končanje nasilja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Do izjav Bana prihaja pred današnjim zasedanjem VS ZN, na katerem naj bi države članice razpravljale o osnutku izjave, s katero bi pozvali k "dodatnim ukrepom", če sirski predsednik Bašar al Asad ne bo spoštoval mirovnega načrta posebnega odposlanca Arabske lige in ZN za Sirijo Kofija Annana.

Osnutek izjave je v ponedeljek predstavila Francija, v njej pa naj bi podprli Annanova prizadevanja za končanje leto trajajočega nasilja v Siriji. Gre sicer za predsedniško izjavo, ki ima manj teže kot resolucija, a je njen dogovor in sprejetje ponavadi lažje doseči. Z izjavo, ki jo je prejela AFP, naj bi VS ZN izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi zaostrovanja krize v Siriji in "globoko obžalovanje" zaradi več tisoč smrtnih žrtev v preteklem letu.

V Damasku skupina strokovnjakov

V Damask je v ponedeljek že prispela tehnična skupina strokovnjakov, ki jih je tja napotil Annan za dogovor o oblikovanju mednarodne opazovalne misije za Sirijo. Skupino sestavlja pet strokovnjakov za politična vprašanja, mediacijo in za vzdrževanje miru. Turško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da se bo skupina držav "prijateljic Sirije" srečala 1. aprila v Carigradu. Turčija, ki je kot sirska soseda aktivna pri poskusih reševanja sirske krize, je doslej že večkrat omenila možnost vzpostavitve tamponske cone za zaščito civilistov, ni pa jasno, ali bi ta bila na sirski ali turški strani meje, poroča dpa.

Srečanje v Carigradu bo drugo srečanje skupine držav "prijateljic Sirije". Prvo je potekalo 24. februarja v Tunisu, kjer se je zbralo okoli 60 držav in mednarodnih organizacij, ki so poskušale pritisniti na sirski režim in doseči končanje nasilja v državi. Kljub temu se je nasilje še naprej stopnjevalo in nadaljevalo tudi danes, ko je po navedbah sirskih opozicijskih aktivistov v različnih provincah umrlo najmanj 34 ljudi. Po navedbah aktivista Omarja Homsija je v osrednjih provincah Homs in Hama umrlo 25 ljudi, devet pa v provinci Idlib na severu države.