Naj se inšpektorji IAEA vrnejo v Severno Korejo in ji pomagajo pri uresničevanju sporazuma z ZDA, je pozval severnokorejski jedrski pogajalec Ri Yong Ho, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pokazali video posnetki, ki jih je objavila južnokorejska televizija KBS.

Severna Koreja je sicer minuli teden napovedala, da bo aprila v vesolje izstrelila opazovalni satelit. Mednarodna skupnost se je na to napoved, ki je vrgla senco dvoma na obljubo Pjongjanga o prekinitvi jedrskih aktivnosti, ostro odzvala.

ZDA in ostale države nameravano izstrelitev satelita tako jemljejo kot kršitev prepovedi ZN in minuli mesec sklenjenega dogovora z Washingtonom. Kljub temu Severna Koreja meni, da sporazum še velja. "Naše stališče je, da izvedemo dogovor v celoti," je novinarjem dejal Ri Yong Ho in dodal, da so že poslali pismo IAEA in njihove inšpektorje povabili v državo.

Po navedbah tiskovne predstavnice IAEA Gill Tudor so povabilo Severne Koreje, naj se njihovi inšpektorji prvič v treh letih vrnejo v državo, že prejeli. Podrobnejše vsebine pisma sicer ni razkrila, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland je medtem potezo Severne Koreje označila kot pozitivno, ponovno pa je izrazila zadržek zaradi načrtovane severnokorejske izstrelitve satelita.