Kot so pojasnili pri Interpolu, so rdeče obvestilo izdali na zahtevo Libije, in sicer med drugim zaradi sporne porabe javnih sredstev ter zlorabe položaja. Gre za drugo tiralico za 62-letnika, potem ko je Interpol eno izdal septembra lani na zahtevo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aretacijo al Senusija so mavretanske varnostne sile izvedle v noči s petka na soboto na letališču v mestu Nouakchott, kamor je Gadafijev dolgoletni bližnji sodelavec z lažnim malijskim potnim listom z rednim letalom pripotoval iz Maroka. Njegovo izročitev sta zahtevala ICC in Francija, Libija pa vztraja, da bi ga pred sodišče morali postaviti prav oni.

Al Senusi je bil na begu od 20. oktobra lani, ko so sile libijskega nacionalnega prehodnega sveta zavzele Sirto, pri čemer je bil ubit tudi Gadafi.

ICC je nalog za aretacijo al Senusija izdal zaradi zločinov proti človečnosti, ki jih je zagrešil v času od začetka upora proti Gadafiju februarja lani. V Franciji pa je bil al Senusi leta 1999 v odsotnosti obsojen na dosmrtno ječo zaradi sodelovanja v terorističnem napadu na letalo družbe UTA leta 1989, v katerem je umrlo 170 ljudi, od tega 54 Francozov.