Assange, ki je avstralski državljan, čaka na sodbo britanskega vrhovnega sodišča o njegovi pritožbi na odločitev o izročitvi Švedski, kjer je obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja. Assange trdi, da so obtožbe proti njemu politično motivirane in povezane z dejavnostmi WikiLeaksa.

"Ugotovili smo, da je mogoče, da Julian Assange kandidira za mesto v avstralskem senatu, medtem ko je priprt. Julian se je odločil kandidirati," je na Twitterju po poročanju ameriške tiskovne agencije AP objavila organizacija WikiLeaks.

Assange je sicer do avstralske vlade, ki jo vodi premierka Julia Gillard, zelo kritičen, saj ga ni podprla v boju proti morebitni izročitvi ZDA zaradi objave na tisočev zaupnih ameriških dokumentov na spletni strani WikiLeaks. Avstralska policija je sklenila, da WikiLeaks in Assange z objavo ameriških diplomatskih depeš nista kršila avstralskih zakonov, a je Gillardova dejanje označila za "skrajno neodgovorno".

Pravniki, s katerimi so se pogovarjali novinarji AP, se večinoma strinjajo, da Assange dejansko v skladu z zakonom lahko kandidira. Politični analitiki pa ocenjujejo, da ima za izvolitev le malo možnosti.

Avstralska vlada se na napoved še ni odzvala.