Nad enim od dveh obsojenih za lanski bombni napad na podzemno železnico v beloruski prestolnici Minsk so oblasti izvršile dosojeno smrtno kazen. Vladislav Kovaljev je bil ubit s strelom. "Vrhovno sodišče nam je poslalo pismo, v katerem navajajo, da je bila obsodba izvršena," je skupini za človekove pravice Vjasna dejala sestra Kovaljeva.

Sicer v državi usmrtitve, kot je določeno z zakonom, izvajajo s strelom v tilnik.

Predsednik Aleksander Lukašenko je predvčerajšnjim zavrnil prošnjo za pomilostitev obeh obsojenih, s čimer se je odstranila zadnja pravna ovira za usmrtitev. Dmitrija Konovalova in omenjenega Kovaljeva so novembra lani zaradi napada v Minsku, v katerem je aprila lani umrlo 15 ljudi, ranjenih pa jih je bilo več kot 300, obsodili na smrt.

Sodišče je Konovalova obsodilo zaradi terorizma, Kovaljeva pa, ker načrtovanega napada ni prijavil policiji. Konovalov in Kovaljev sta bombna napada izvedla tudi leta 2005 in 2008, ko je bilo ranjenih na desetine ljudi. Tožilci so trdili, da je bil glavni motiv danes 26-letnih moških dokazati, da zakoni zanju ne veljajo.

Lukašenkov režim je zaradi izvajanja smrtne kazni že dalj časa tarča kritih mednarodnih organizacij za varstvo človekovih pravic. Belorusija je zadnja evropska država, kjer še izvajajo smrtno kazen. Po podatkih človekoljubne organizacije Amnesty International sta bila v državi lani usmrčena dva obsojenca.

Obubožano gospodarstvo

Ekonomisti za gospodarsko krizo v Belorusiji krivijo prav Lukašenkov režim, ki je zaradi strogega nadzora države in velikih subvencij ustvaril velik proračunski primanjkljaj. Državo z milijardami evrov finančne pomoči rešuje sosednja Rusija, ki se pri tem ne ozira na kršitve človekovih pravic v Belorusiji, na katere opozarja EU.

Belorusija, ki se spopada tudi z visoko inflacijo, je sedaj izdala bankovce za 200.000 rubljev, vredne manj kot 20 evrov, s čimer želi državljanom olajšati njihove nakupe. Vzhodnoevropska država, ki jo je lani močno prizadela gospodarska kriza, na letni ravni beleži 108-odstotno inflacijo, centralna banka pa je obrestne mere lani dvignila na 45 odstotkov.

"Novi bankovci bodo rešili težave, s katerimi se soočamo," je dejal pomočnik vodje beloruske nacionalne banke Vladimir Senko. "Pretekli dogodki so zahtevali izdajo novih bankovcev," je dodal. Doslej je bil najvišji bankovec v vrednosti 100.000 rubljev, v prihodnosti pa bodo najbrž tiskali tudi bankovce za 500.000 rubljev.