Prisotnost poslancev je po pisanju časnika La Repubblica poskočila za kar 20 odstotnih točk na 70 odstotkov. Približno petina jih od uveljavitve novih pravil ni zamudila še niti ene seje poslanske zbornice ali njenih delovnih teles.

Vendar pa, kot opozarjajo v časniku, ne gre za kakšne dramatično visoke zneske. Poslanci izgubijo 300 evrov dodatka, če manjkajo na med 50 in 80 odstotkih sej in celih 500 evrov, če manjkajo na 80 odstotkih sej. Kazni so ob prek 10.000 evrov plače torej zelo simbolične.

Čeprav se zdaj poslanci na veliko podpisujejo v register, ni malo takih, ki z zasedanja delovnega telesa izginejo po nekaj minutah. Podpisi se namreč zbirajo na začetku sej in tako se, kot še piše časnik, dogaja, da so dvorane že kmalu znova na pol prazne.

Okoli 30 poslancev je takšnih, ki so v zadnjem mesecu dni manjkali na 90 odstotkih vseh sej. Med njimi je tudi večina vodij strank in polanskih skupin, ki na sejah delovnih teles običajno niso prisotni zaradi drugih obveznosti. Slednjim je vlada Maria Montija že sicer dnevnice znižala za 500 evrov.

Podobnih zvijač so se očitno domislili tudi zunanji svetovalci na ministrstvu za zunanje zadeve. Finančna policija je namreč v že nekaj časa trajajoči preiskavi ugotovila, da je 29 zunanjih svetovalcev ministrstva na račun navajanja lažnega stalnega prebivališča ministrstvo oškodovalo za kar okoli 1,6 milijona evrov.