Izstrelitev bo sovpadla s 100. obletnico rojstva severnokorejskega voditelja Kim Il Sunga. Kot poroča dpa, ki se sklicuje na neimenovanega tiskovnega predstavnika severnokorejskega odbora za vesoljsko tehnologijo, naj bi nosilno raketo izstrelili iz izstrelitvene postaje Sohae v okraju Cholsan v provinci Severni Pjongjang. Omenjeni predstavnik je še dejal, da bo izstrelitev v skladu z mednarodnimi pravili glede izstrelitev znanstvenih in tehnoloških satelitov za miroljubno rabo.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na neimenovanega tiskovnega predstavnika severnokorejskega odbora za vesoljsko tehnologijo, naj bi nosilno raketo izstrelili iz izstrelitvene postaje Sohae v okraju Cholsan v provinci Severni Pjongjang. Omenjeni predstavnik je še dejal, da bo izstrelitev v skladu z mednarodnimi pravili glede izstrelitev znanstvenih in tehnoloških satelitov za miroljubno rabo.

V zameno za pomoč v hrani naj bi zaustavila aktivnosti

Severna Koreja je 29. februarja pristala, da bo v zameno za pomoč ZDA v hrani zaustavila nekatere aktivnosti, povezane s svojim spornim jedrskim programom, vključno z izstrelitvijo raket dolgega dosega. Na napoved Severne Koreje sta se že odzvali Japonska in Južna Koreja. Tokio je Pjongjang pozval, naj odločitev o izstrelitvi rakete z opazovalnim satelitom opusti, saj bi bil poskus v nasprotju z mednarodnimi pravili.

Kršenje resolucij?

"Ne glede na to, ali gre za satelit ali balistično raketo, je to kršenje resolucij Varnostnega sveta ZN," je dejal generalni tajnik japonske vlade Osamu Fudžimura. Da bi severnokorejski režim z izstrelitvijo rakete kršil resolucije VS ZN, je v sporočilu za javnost zapisalo tudi južnokorejsko ministrstvo za zunanje zadeve. Po navedbah sporočila bi bila izstrelitev "kritično, izzivalno dejanje, ki bi ogrožalo mir in varnost na Korejskem polotoku in v severovzhodni regiji". Seul je Pjongjang še pozval, naj takoj preneha z izzivanjem in spoštuje mednarodne obveze.

Da bi severnokorejski režim z izstrelitvijo rakete kršil resolucijo VS ZN, je v sporočilu za javnost zapisalo tudi južnokorejsko ministrstvo za zunanje zadeve. Po navedbah sporočila bi bila izstrelitev "kritično, izzivalno dejanje, ki bi ogrožalo mir in varnost na Korejskem polotoku in v severovzhodni regiji". Seul je Pjongjang še pozval, naj takoj preneha z izzivanjem in spoštuje mednarodne obveze.

ZDA niso več prepričane o pomoči s hrano

Ameriško zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da bi izstrelitev rakete vsekakor pod vprašaj postavila sklenitev dogovora o pomoči v hrani. "Težko si zamislimo napredek v pogovorih z režimom, v čigar besedo ne zaupamo in ki stalno krši mednarodne zaveze," je dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland.

Zaradi severnokorejskega načrta so zaskrbljeni tudi v Rusiji. Tamkajšnje zunanje ministrstvo je Pjongjang pozvalo, naj ne krši resolucije Varnostnega sveta ZN, ki Severni Koreji prepoveduje kakršne koli izstrelitve raket. Severno Korejo so v Moskvi tudi pozvali, naj se vzdrži dejanj, ki bodo razmere še poslabšale oziroma postavile nove ovire za nadaljevanje šeststranskih pogajanj.

Da bi Severna Koreja z izstrelitvijo rakete kršila resolucijo Varnostnega sveta ZN, poudarjajo tudi v Londonu. Velika Britanija sicer ta mesec predseduje Varnostnemu svetu.