Talibani so pogovore prekinili nekaj dni potem, ko je ameriški vojak v Afganistanu pobil 16 civilistov, večinoma žensk in otrok, vendar tega dogodka v sporočilu niso omenili.

"Poudariti moramo, da so resnična ovira v pogovorih spreminjajoča se in ohlapna stališča Američanov, zato je vsa odgovornost za zaustavitev na njihovih ramenih," so zapisali talibani. Dodajajo, da so pogovore pripravljeni nadaljevati, ko bodo "Američani razjasnili svoja stališča in izkazali pripravljenost izpolniti dane obljube".

Talibani, katerih režim v Afganistanu je padel ob začetku ameriškega posredovanja v tej državi konec leta 2001, so januarja sporočili, da bodo v Katarju odprli urad za pogovore z ZDA.

Kot predpogoj za kakršna koli pogajanja sicer postavljajo osvoboditev vseh talibanskih zapornikov v ameriškem taborišču za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

ZDA pa so v soboto sporočile, da še niso sprejeli odločitve v zvezi s premestitvijo petih talibanskih zapornikov iz Guantanama v Katar.

Karzaj za umik mednarodnih sil iz afganistanskih vasi

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj se je na današnjem srečanju z ameriškim obrambnim ministrom Leonom Panetto zavzel za umik mednarodnih sil iz vaških območjih v oporišča. Menil je tudi, da bi moral Afganistan nadzor nad svojo varnostjo prevzeti že leta 2013 oziroma leto prej, kot je predvideno.

"Afganistanske varnostne sile so sposobne same zagotavljati varnost v vaseh," je v posebni izjavi poudaril Karzaj, ki je ta stališča, kot je zapisal, omenil tudi na srečanju s Panetto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obe strani bi si morali po njegovih besedah prizadevati za zaključek procesa prenosa varnosti z mednarodnih na afganistanske sile že v letu 2013 namesto v letu 2014, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Karzaj se je dotaknil tudi poboja afganistanskih civilistov na jugu Afganistana, kjer je ameriški vojak v nedeljo v pokrajini Kandahar pobil 16 civilistov. Karzaj je dogodek označil za krutega in menil, da bi morali storiti vse potrebno, da se tovrstni incidenti v prihodnje ne bi več ponovili. Po njegovih besedah bi v skladu s tem morale mednarodne sile tudi pospešiti prenos prisojnosti na afganistanske enote.

Afganistanski predsednik in Panetta sta govorila tudi o strateškem sporazumu med Afganistanom in ZDA. Šef Pentagona pri tem verjame, da bosta državi dosegli dogovor o ameriški vojaški prisotnosti tudi po letu 2014. Sporno naj bi bilo predvsem vprašanje nočnih operacij, ki naj bi bile krivec za številne žrtve med civilisti, čemur pa ameriška stran oporeka.