Ministra sta ob tem podpisala sporazum o nudenju vzajemne konzularne pomoči državljanom BiH in Srbije v tretjih državah. Dogovorila sta se tudi, da bodo preučili možnost skupnega predstavljanja v svetu po nordijskem modelu. To pomeni, da več držav za diplomatsko-konzularno predstavništvo uporablja isto poslopje ali prostore, je pojasnil Jeremić.

Vodja srbske diplomacije je napovedal, da bosta državi kmalu oblikovali seznam vprašanj, za katere menita, da bi jih lahko reševali skupaj, nato pa še telo, ki bo ta vprašanja reševalo.

Ministra sta se strinjala, da državi delita skupno evropsko prihodnost, na poti do katere se bosta medsebojno podpirali. "Minilo je obdobje oteženega delovanja zaradi notranjih razmer v najinih državah. Menim, da teh ovir ni več. Obstaja veliko možnosti za sodelovanje, veliko skupnih ciljev," je dejal srbski gostitelj.

Jeremić je tudi izrazil zadovoljstvo, da je Lagumdžija za svoj prvi uradni obisk izbral Beograd. Ob tem je spomnil, da je tudi sam za prvi uradni obisk izbral Sarajevo.

Simetrična politika

Lagumdžija, ki se je strinjal z ugotovitvami srbskega kolega, je izpostavil pozitivno ozračje in intenzivne stike na ravni predsednikov BiH, Srbije in tudi Hrvaške v zadnjem času. Po njegovi oceni imajo prvič v zadnjih desetih letih predsedniki vlad in držav BiH, Srbije in Hrvaške simetrično politiko tako na notranjepolitičnem področju kot v regiji. To je po njegovi oceni treba izkoristiti.

Glede ponedeljkove izjave srbskega veleposlanika v BiH Ninoslava Stojadinovića, ki je za banjaluške medije dejal, da se BiH še ni soočila z zločini iz preteklosti, še posebej ne s tistimi, ki so jih storili Bošnjaki, je Jeremić dejal, da je šlo za napačno navajanje izjave. Lagumdžija je bil z odgovorom zadovoljen in dodal, da je s tem ta problem rešen, še poroča Tanjug.

Lagumdžija se je danes sestal tudi s predsednico srbskega parlamenta Slavico Đukić Dejanović. To je njegov prvi uradni dvostranski obisk v tujini po oblikovanju vlade BiH 10. februarja, do katere je sicer prišlo 15 mesecev po splošnih volitvah.