Goršek Mencinova je z marcem prevzela vodenje predstavništva Evropske komisije v Ljubljani, potem ko je prej več let vodila pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani je dejala, da se v EU danes sprožajo enaka vprašanja kot v času nastanka unije, pri tem pa pozabljamo, kako dolgo pot smo prehodili in kaj smo dosegli. "Te poti ne smemo pozabiti, ko se sprašujemo, kako naprej," pravi.

Kot je opozorila, smo v času krize, ko živimo vse težje, "nekako prenehali verjeti v to, da nam je v skupnosti lažje, kot če bi bili sami". Njen cilj je zato, da bi se v sodelovanju z institucijami in državljani znova zavedli, kaj vse prinaša EU, od stabilnosti do visokih standardov na področju človekovih in državljanskih pravic.

V času krize nam je v skupnosti lažje

Unija se še vedno ubada s posledicami krize, razmere so krhke, kljub temu pa morajo ukrepe za izhod iz krize spremljati ukrepi za nadaljnjo rast, je poudarila ter opozorila na razkorak med politično voljo za izhod iz krize in dejanskimi ukrepi v članicah, ki ga je treba premostiti.

Cilji iz strategije Evropa 2020 morajo postati skupni cilji vseh institucij in držav članic, zlasti v luči sprejemanja novega evropskega finančnega okvirja do leta 2020, ki je v prvi vrsti namenjen investicijam, je poudarila.

Goršek Mencinova ugotavlja, da se v času krize zanimanje za EU v Sloveniji ni zmanjšalo, prej nasprotno, saj ljudi skrbi, kako bodo živeli v prihodnje. "Prej me noben taksist ni spraševal o fiskalni uniji, zdaj pa me," je dejala.

Opozorila je na posploševanje, ki ga pogosto zaznava, na primer izjave, da "Evropa samo plačuje za Grčijo". To posploševanje in čedalje radikalnejša mnenja povzročajo veliko škode, je dejala in poudarila, da je vloga predstavništva Evropske komisije tudi ta, da državljanom daje objektivno sliko o tem, kaj se pripravlja v EU.