Panetta je v govoru pred ameriškimi marinci, koalicijskimi vojaškimi silami in afganistanskimi vojaki v vojaškem oporišču Camp Leatherneck dejal, da sta strelski pohod ameriškega vojaka v noči na nedeljo in uboj 16 civilistov ter nedavno zažiganje islamske svete knjige Koran incidenta, ki povzročata težave in predstavljata velik izziv za vojaške sile v Afganistanu. "Vsak od teh incidentov je zelo buren," je dejal Panetta, a poudaril, da ne bodo dovolili posameznikom, da spodkopavajo njihova odločitve. Panetta je kljub incidentom, ki so še poslabšali odnose med ZDA in Afganistanom, poudaril, da sile zveze Nato in afganistanska vojska napredujejo. Obenem je dejal, da morajo ostati osredotočeni na boj proti teroristični mreži Al Kaida in zaustaviti uporniške talibane.

Ameriški obrambni minister se je v Afganistanu srečal tudi z voditelji province Helmand. Po navedbah predstavnika Pentagona Georgea Littla je Panetta afganistanskim predstavnikom na pogovoru dejal, da bodo ZDA ostale osredotočene na nadaljevanje misije, pri tem pa jih ne bodo zaustavili niti zadnji dogodki. Panetta že v torek pred odhodom v Afganistan ni izključil možnosti, da vojaka, ki je na strelnem pohodu ubil 16 ljudi, večinoma žensk in otrok, lahko doleti smrtna kazen, če bo spoznan za krivega. Tiskovni predstavnik vojske je danes po poročanju ameriške tiskovne agencije AP sicer dejal, da odločitev o tem, kjer bodo sodili podčastniku, še ni bila sprejeta. Kot je pojasnil, bi mu lahko sodili na ameriškem vojaškem sodišču v Afganistanu, lahko pa bi bilo sojenje tudi v ZDA.

Po pokolu so se v Afganistanu pojavile zahteve, da bi vojaku sodili javno v Afganistanu. Poljsko vojaško sodišče bo medtem moralo ponovno soditi štirim vojakom zaradi domnevnih vojnih zločinov v Afganistanu. Tamkajšnje vrhovno sodišče je danes namreč sprejelo pritožbo tožilcev in odredilo novo sojenje štirim poljskim vojakom, ki so obtoženi uboja sedmih civilistov v afganistanski vasi leta 2007. Vrhovno sodišče je medtem potrdilo oprostitev treh njihovih kolegov, ki so jim sodili zaradi istega incidenta. V Afganistanu je danes tudi nemški obrambni minister Thomas de Maiziere, ki je dejal, da ciljni datum umika nemških vojakov iz države ostaja leto 2014.

Nemška kanclerka Angela Merkel je namreč med ponedeljkovim obiskom Afganistana izrazila dvom, da se bodo lahko nemški vojaki umaknili v načrtovanem roku. Tudi De Maiziere se bo sestal s Karzajem, preden je prispel v Afganistan, pa je že obiskal Pakistan in Uzbekistan. Slednji je ključna država pri oskrbovanju nemških enot v Afganistanu. V Afganistanu se nasilje tudi danes nadaljuje. V bombnem napadu v provinci Helmand je umrlo najmanj osem ljudi, ko je vozilo zapeljalo na nastavljeno eksplozivno sredstvo, je povedal predstavnik tamkajšnje vlade Daud Ahmadi. Bombni napad se je zgodil tudi v mestu Kandahar, kjer je življenje izgubil predstavnik afganistanskih obveščevalnih služb, dva njegova kolega pa sta bila poškodovana.