Kitajske oblasti so nekatere osumljence, med drugim znanega umetnika Al Weiweija, že doslej po več mesecev zadrževale na skritih mestih, zdaj pa so to prakso uzakonili. Kot opozarjajo kritiki, zadržujejo predvsem osebe, ki jih kitajske oblasti vidijo kot grožnjo državi oziroma partiji. Proti spremembam kazenskega zakonika so že protestirale številne organizacije za zaščito človekovih pravic.

Od 2639 članov kongresa jih je proti spremembam kazenskega zakonika glasovalo le 160, 57 pa se jih je vzdržalo. Ostali so spremembe podprli. Spremenjeni kazenski zakonik sicer vsebuje določbo, da morajo pristojni organi sorodnike oseb, ki jih zadržujejo izven uradnih priporov, v 24 urah po zadržanju obvestiti, vendar ni jasno, ali to pomeni, da jim morajo razkriti, kje zadržujejo njihove bližnje, poroča AFP.

Kitajski narodni kongres je danes zaključil zasedanje. Premier Wen Jiabao je ob zaključku dejal, da je treba spoštovati želje arabskih narodov po demokraciji. "Verjamemo, da tega trenda v smeri demokracije ni mogoče zadrževati s silo," je dejal. Izjava prihaja v času, ko Peking ostro nasprotuje obsodbi sirskega režima, ki že leto dni zatira prodemokratične proteste v državi. Kitajska je skupaj z Rusijo v Varnostnem svetu Združenih narodov že dvakrat preprečila sprejetje resolucije o Siriji.

Wen se je znova zavzel tudi za reforme na Kitajskem. Te so po njegovih besedah nujne za utrditev dosežkov treh desetletij hitrega gospodarskega razvoja države in da bi preprečili množične nerede, kakršni so Kitajsko pretresali v času kulturne revolucije. "Vem, da reforma ne bo enostavna. Ne bo je mogoče izvesti brez podpore, ustvarjalnosti in navdušenja ljudi," je dejal.

To je zadnje zasedanje skupščine, na katerem je Wen sodeloval kot premier, saj se bo pred koncem naslednjega zasedanja kongresa umaknil s položaja. V dokaj čustvenem nastopu se je zato večkrat opravičil za morebitne napake ter poudaril, da je dela še veliko. Kaj bo počel po umiku s premierskega položaja, ki ga je zasedal deset let, Wen ni povedal. V tem času je sicer Kitajska postala drugo najmočnejše gospodarstvo za ameriškim.