Obama je poudaril, da je naročil temeljito preiskavo "nezaslišanih umorov" in obljubil kaznovanje vseh odgovornih. Obrambni minister Leon Panetta je pred tem povedal, da se lahko vojaku v primeru obsodbe obeta smrtna kazen.

Pokol je v nedeljo v vasi Balandi na vzhodu države izvedel za zdaj še neimenovani 38-letni višji vodnik. O njem za zdaj ni veliko znanega. Prihaja iz brigade stryker, ki ima sedež v oporišču Lewis-McChord v državi Washington. Ameriški mediji poročajo, da se je pred potjo v Afganistan zdravil zaradi hude poškodbe možganov, sicer pa pred pokolom menda ni povzročal težav.

Obama se za pokol ni izrecno opravičil, kot se je prejšnji mesec za sežig Koranov, po katerem so v Afganistanu izbruhnili hudi nemiri. Republikanski predsedniški kandidati so ga zaradi opravičila takrat ostro napadli.

Republikanski senator John McCain pa je danes posvaril, da je misija v Afganistanu ogrožena zaradi Obamovih napovedi, ker je to opogumilo skrajneže. Pokol nedolžnih civilistov pa po mnenju McCaina ne bi smel vplivati na ameriško strategijo.

Ameriški predsednik je danes še napovedal, da bo o poti naprej v Afganistanu govoril tudi z britanskim premierom Davidom Cameronom, s katerim se bosta srečala že drevi. Poudaril je, da je treba vojno v Afganistanu končati na odgovoren način in omenil, da se bo že letos domov vrnilo 23.000 ameriških vojakov.

Sedanja strategija sicer predvideva predajo varnostnih pooblastil Afganistancem do konca leta 2014. Američani bi v državi potem obdržali še nekaj posebnih enot in svetovalcev za nadaljevanje boja proti teroristom.