"Kitajska z omejitvijo izvoznih kvot redkih rudnin in drugih proizvodov krši mednarodna trgovinska pravila, zato mora te omejitve odpraviti," je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril evropski komisar za trgovino Karel De Gucht.

V Evropski komisiji so prepričani, da so Kitajski na področju teh rudnin na voljo bolj učinkoviti okoljski ukrepi, ki ne bi diskriminirali tujih industrij. Peking namreč ostro nadzorovanje izvoza zagovarja tudi z argumentom, da mora biti proizvodnja redkih rudnin omejena, da ne bi povzročili okoljske škode.

"Kitajska še naprej omejuje izvoz redkih rudnin, zaradi česar prihaja do velikih težav v dobavni verigi," pa je opozoril predstavnik ameriške trgovine Ron Kirk. Spomnil je še, da Kitajska umetno zvišuje cene teh rudnin za tujino, medtem ko jih doma prodaja zelo poceni. "Ta dinamika cen je izrazito v korist kitajskih proizvajalcev," je opozoril.

Kitajska pripravljena na pritožbo

Kitajska vlada je sporočila, da je pripravljena na pritožbo. "Aktivno se pripravljamo na obrambo. Če bo prišlo do pritožbe, bomo podali vsa potrebna pojasnila," se je odzval kitajski minister za industrijo in informacijsko tehnologijo Miao Wei.

Napovedani ukrep EU, ZDA in Japonske zoper Kitajsko bo po navedbah kitajske tiskovne agencije Xinhua škodil gospodarskim vezem med državami. Peking naj bi bil zato bolj naklonjen reševanju spora skozi pogajanja.

Med redke rudnine, ki so postale jedro spora, sicer sodi 17 malo znanih elementov, brez katerih ni proizvodnje elektronske, avtomobilske, energetske in medicinske opreme oz. izdelkov, Kitajska pa trenutno pridobiva okoli 95 odstotkov vseh teh rudnin na svetu.

Izvoznih kvot Kitajska ne bo spreminjala

Kot je dejal Miao, Kitajska izvoznih kvot zanje letos glede na minulo leto ne namerava spreminjati. Leta 2011 je izvoz teh rudnin po njegovih besedah dosegel polovico od 30.184 proizvedenih ton. "Obtoževanje, da Kitajska ne želi prodajati oz. da nadzira izvoz redkih rudnin je povsem brez osnove," je minister poudaril za China Daily in dodal, da v resnici mnoga tuja podjetja zmanjšujejo njihovo porabo.

EU, ZDA in Japonsko sicer skrbi tudi kitajska omejitev izvoza volframa in molibdena, ki za svetovni trg prav tako predstavljata zelo pomembni surovini.

Sicer pa so EU, ZDA in Mehika letos že dobili eno trgovsko bitko zoper Kitajsko. WTO je namreč razsodil, da so kitajske omejitve na izvoz surovin, kot so magnezij, silicij in cink, nezakonite.