Tadić je danes poudaril, da bodo volitve nova priložnost za utrditev demokracije v Srbiji, za državljane pa, da izberejo boljšo prihodnost, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bodo to prve redne volitve v Srbiji po strmoglavljenju Slobodana Miloševića z oblasti oktobra 2000, saj so bile vse dosedanje predčasne.

Zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo tesen boj med Tadićevo Demokratsko stranko (DS) in Srbsko napredno stranko (SNS) Tomislava Nikolića. DS si sicer lahko obeta dodatno podporo, potem ko je Srbija nedavno dobila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji.

Zadnje volitve v 250-člansko narodno skupščino so bile maja 2008. V Srbiji ima volilno pravico okoli sedem milijonov državljanov.

Poleg parlamentarnih bodo 6. maja v večini srbskih občin potekale tudi lokalne volitve, ki jih je predsednica parlamenta danes razpisala tudi za območje Kosova. Kot je povedala, se bo srbska vlada v skladu z resolucijo ZN 1244 in v sodelovanju z misijo ZN na Kosovu (Unmik) lotila vseh potrebnih nalog za organizacijo lokalnih volitev na Kosovu, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Priština volitve označila za nespejemljive

Vlada v Prištini je sklic volitev na Kosovu že označila za nesprejemljiv. Kot so poudarili, ob tej priložnosti znova spominjajo uradni Beograd, da je Kosovo neodvisna in suverena država in da Srbija nad njim nima nobenih pooblastil ali pravic. Po mnenju kosovske vlade je razpis volitev tudi razkrinkal protievropsko stališče Srbije do Kosova in pokazal, da Beograd še naprej vodi politiko minulega stoletja.

Kosovska vlada je tudi že stopila v stik s pristojnimi mednarodnimi dejavniki in jim sporočila, da je tovrstno obnašanje nesprejemljivo. Po mnenju Prištine bi morala EU Srbiji jasno dati vedeti, da je organizacija srbskih volitev na Kosovu v popolnem nasprotju ne le s kosovsko ustavo, temveč tudi z evropskimi načeli in vrednotami, navaja Beta.

Da razpis volitev na Kosovu ni v skladu z mednarodnimi obvezami Srbije in resolucijo ZN 1244, pa je nocoj sporočila tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton Maja Kocijančič, navaja Tanjug.

Lokalnih volitev sicer Đukić-Dejanovićeva ni razpisala za 17 občin, v katerih so med letoma 2008 in 2011 potekale izredne volitve. Maja tako med drugim lokalnih volitev ne bo niti v občinah Peć, Priština, Novo Brdo, Kosovska Mitrovica in Leposavić na Kosovu. V vojvodinski občini Kula pa bodo volitve že 29. aprila.

Đukić-Dejanovićeva je ob razpisu volitev državljane pozvala, naj se jih udeležijo v velikem številu, saj bodo tako prispevali k izvolitvi takšne lokalne samouprave, ki bo najbolje skrbela za njihove interese. Še posebej pa je izrazila zadovoljstvo, da bo po teh volitvah v skladu z zakonodajo med občinskimi svetniki tretjina žensk.

Tadiću mandat poteče v začetku leta 2013

Pokrajinske volitve v Vojvodini je danes razpisal vodja tamkajšnje skupščine Šandor Egereši. Vojvodinci bodo 6. maja volili poslance v 120-člansko vojvodinsko skupščino.

V Srbiji sicer v teh dneh krožijo domneve, da bi lahko skupaj s parlamentarnimi in lokalnimi volitvami potekale tudi predsedniške volitve.

Tadiću mandat poteče v začetku leta 2013, a bi se lahko po mnenju opazovalcev odločil za predčasen odstop in 6. maja znova kandidiral. Kot predsedniški kandidat z dobrimi možnostmi za vnovično izvolitev bi namreč lahko dodatne glasove na parlamentarnih volitvah prinesel tudi svoji stranki.

Predsednica skupščine je danes novinarjem povedala, da informacij o tem, kdaj bodo predsedniške volitve, nima, je pa izrazila prepričanje, da predsednik države te dni odloča o tem in da bo zelo kmalu jasno, kdaj bodo te volitve.

Predsedniške volitve morajo biti v Srbiji razpisane 30 dni pred njihovo izvedbo, tako da ima Tadić do 7. aprila čas, da sprejme odločitev o predčasnem odhodu s položaja.