Vojaško bazo je zapustil zelo zgodaj zjutraj in vstopal v hiše tamkajšnjih prebivalcev ter streljal, je poročal BBC. Po morilskem pohodu se je predal ameriških vojaškim oblastem. Nato je v sporočilu za javnost izrazil obžalovanje zaradi napada in napovedal, da bo o primeru uvedel preiskavo skupaj z afganistanskimi oblastmi.

Atentat na afganistanske civiliste

Odzval pa se je tudi afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je potrdil novico o 16 mrtvih, od tega je 9 otrok in 3 ženske. Karzaj je incident obsodil in ga označil za atentat. Karzaj od ameriških oblasti zahteva pojasnila, streljanje pa bo po vsej verjetnosti poslabšalo že tako napete odnose med ZDA in Afganistanom, do katerih je prišlo po zažigu Koranov.

"Gre za atentat, namerne umore nedolžnih civilistov, česar ne moremo odpustiti," je Karzaj sporočil v pisni izjavi. Dodal je še, da je od ameriških oblasti že večkrat zahteval, naj njihovi državljani prenehajo z ubijanjem afganistanskih državljanov, na kraj pokola pa napotil preiskovalno komisijo.

V streljanju je bil poškodovan tudi 15-letni deček po imenu Rafiullah, ki ga je vojak ustrelil v nogo. V bolnišnico, kjer so dečka oskrbeli, ga je poklical predsednik Karzaj. Rafiullah je Karzaju opisal, kako je ameriški vojak sredi noči vstopil v njihovo hišo, zbudil družino in nanje začel streljati.

Zveza Nato se je za streljanje že opravičila, a smrtnih žrtev sprva niso potrdili uradno, temveč so se sklicevali na poročanje medijev. "Mediji poročajo, da je eden od naših vojakov ubil in poškodoval civiliste v vaseh, blizu vojaške baze. Ne vem, kaj je njegov motiv za tako kruta dejanja," je povedal namestnik poveljnika sil Isaf Adrian Bradshaw in izrazil "globoko obžalovanje" nad streljanjem.

Pozno popoldne se je oglasil tudi poveljnik sil Isaf, ameriški general John Allen. Ta je obljubil, da bodo morali za svoja dejanja odgovarjati vsi, ki so soodgovorni za poboj afganistanskih civilistov. Napovedal je tudi hitro preiskavo napada.

Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil sožalje družinam pobitih in celotnemu afganistanskemu ljudstvu. V izjavi za javnost Bele hiše je Obama napad opredelil za tragičnega in šokantnega in dodal, da to ne predstavlja izjemnega značaja ameriške vojske in spoštovanja, ki ga imajo ZDA do afganistanskega ljudstva.

Obama je podprl temeljito preiskavo in prav tako obljubil, da bo ugotovil vsa dejstva ter poskrbel za kaznovanje kogarkoli, ki je odgovoren.

Prebivalci vasi: Poskrbite za napadalca

Po navedbah prič je ameriški vojak davi okoli 3. ure po lokalnem času zapustil ameriško vojaško oporišče in začel svoj morilski pohod. Kot navajajo očividci, je streljal v treh hišah. Po besedah predstavnika lokalnih oblasti je ubil 16 ljudi, 12 v Balandiju in 4 v Alkozaju. Prebivalci obeh vasi so Karzaja pozvali, naj kaznuje napadalca.

Ob tem so napovedali, da bodo v nasprotnem primeru "sami poskrbeli zanj". Oglasili so se tudi talibani in poudarili, da je napad zadnji v vrsti znakov, da mednarodne sile delujejo proti afganistanskemu ljudstvu. "Tako imenovani ameriški mirovniki so znova pogasili svojo žejo s krvjo nedolžnih afganistanskih civilistov," so zapisali v sporočilu, objavljenem na eni od svoji spletnih strani.